Els professionals de rescat i salvament dels bombers de Castelló exigeixen millores laborals
Des de CSIF lamenten que la unitat de Castelló és l'única que no percep una extra i demanen que es s'actualitze el reglament
Les unitats de rescat del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, que inclou la Unitat de Rescat Aquàtic, la Unitat de Rescat i Salvament i la Unitat de Rescat de Muntanya, han exigit millores salarials i que s'actualitze el reglament.
Així ho ha fet públic la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) que ha reclamat a la Diputació Provincial de Castelló que reconega tant professional com econòmicament l'especialització de les diferents Unitats de Rescat de que disposa el Consorci de Bombers, donada l'elevada perillositat dels treballs que realitzen i l'alt índex de capacitació que es requereix als professionals que les integren.
És que, cap d'aquestes tres unitats reben formació especialitzada de qualitat, ni retribucions extra per la realització de serveis d'aquesta tipologia. Alguna cosa que, en canvi, no succeeix a les províncies de València i Alacant, on sí que disposen d'aquest reconeixement especial.
“El Consorci Provincial de Bombers de Castelló compta amb Unitats de Rescat especialitzades, però no estan remunerades i estan mal formades”, han valorat des de CSIF.
Sobre aquest tema, han denunciat que “malgrat que unitats com la URM solen realitzar cada cap de setmana múltiples serveis a la província, especialment relacionats amb incidents derivats de la pràctica d'esports de muntanya; o la URS i la URA, que han desenvolupat treballs d'especial complexitat, com la localització de les víctimes que a l'agost de 2021 van quedar sepultades sota els enderrocs després d'esfondrar-se un edifici a Peníscola, o la cerca dels mariners desapareguts en bolcar un vaixell comercial en el Port de Castelló, des de la Prefectura, la pròpia direcció i sindicat majoritari estan promovent que es tracte d'unitats merament vocacionals i no professionals”.
En aqueix sentit, han assenyalat que “la trentena de professionals que les integren ni estan rebent fons per a capacitar-se amb cursos i millorar la seua qualificació professional ni compten amb els mitjans adequats per a desenvolupar el seu treball”. “Si no es reconeixen aquestes especialitats i es converteixen en unitats merament vocacionals, es posa en risc la continuïtat d'aquests serveis”, han agregat.
A més, des de la central sindical també han lamentat que el Reglament que marca tant l'organització com la sistemàtica d'actuació de les diferents unitats “es troba totalment obsolet, ja que té més de 10 anys d'antiguitat”, pel que han demanat “la seua immediata actualització per a garantir que siga conforme tant al personal actual del Consorci com a la seua organització”.