Més de 350 professionals de la psiquiatria es donen cita en l’UJI
El Congrés de Psiquiatria del Xiquet i de l'Adolescent «Integrant Mirades» ha obert avui les seues portes en la Universitat Jaume I de Castelló. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Espanyola de Psiquiatria del Xiquet i de l'Adolescent- AEPNyA, que compta amb la col·laboració de la Universitat Jaume I i de la FUE-UJI, així com de la Diputació Provincial, la Fundació Hospital Provincial i el Consorci Hospitalari del Provincial.
Més de 350 professionals de la psiquiatria i altres àrees han acudit a aquesta trobada que es desenvolupa en la Universitat Jaume I del 15 al 17 de juny. El rector de l’UJI, Vicent Climent, ha sigut l'encarregat d'inaugurar el Congrés juntament amb Matías Real, president del comitè Organitzador del Congrés; Rafael Ballester, president comitè científic del congrés; Lola Moreno, presidenta de AEPNyA; Rosa Molero, directora general d'Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana, i Azucena Martí, directora territorial de Sanitat Universal i Salut Pública de Castelló.
Climent ha donat la benvinguda als assistents i ha posat aquest esdeveniment com a exemple «del deure moral i la missió social d'aquesta Universitat pública per transferir coneixements a la societat» i ha assegurat que «és una oportunitat i una gran satisfacció per a l’UJI poder col·laborar en un camp amb tantes expectatives com és el de Ciències de la Salut».
Matías Real ha agraït als assistents la seua presència i als col·laboradors la seua implicació i ha recordat al periodista i escriptor recentment desaparegut Carles Capdevila «per les seues aportacions al món dels xiquets i l'adolescència».
El degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Rafael Ballester, ha destacat l'ocasió que suposa aquest esdeveniment «per a visibilizar la labor d'una jove facultat, la de Ciències de la Salut, que enguany veurà graduar-se a la seua primera promoció» i ha afegit que «en l'àmbit de la salut mental de xiquets i adolescents és tan important comptar amb recursos assistencials com formar i sensibilitzar des de les escoles, per a detectar a temps i derivar correctament».
Per la seua banda, la directora territorial de Sanitat Universal i Salut Pública de Castelló ha fet esment a la necessitat de col·laboració entre les institucions i a la importància d'implicar a les famílies i a l'entorn «en casos en els quals sovint es posa el focus sobre el menor quan de vegades és el seu entorn el que ha de ser assistit».
La presidenta de APENyA ha reivindicat la necessitat de donar major visibilitat a l'especialitat de psiquiatria del xiquet i de l'adolescent «perquè som l'únic país d'Europa on no és reconeguda». Mentre que Rosa Molero, directora general d'Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana, ha assegurat que el menor ha d'estar en el centre de totes les polítiques d'infància, prenent part activa perquè «els xiquets i adolescents són el futur i el present».
El tema central del fòrum és la integració en Salut Mental infanto-juvenil: integració en el treball diari entre professionals; integració entre perspectives teòriques explicatives de les patologies; integració entre diferents abordatges terapèutics; integració entre diferents agents socials implicats en la cura dels menors (societat, escola, família, sistema de protecció, justícia…)
El fòrum, un referent a nivell nacional, se celebra per primera vegada en la capital de la Plana. Tallers, conferències i exposició de pòsters que abordaran diferents temàtiques com el bullying, l'ús de xarxes socials en l'adolescència, problemes d'inclinació en la infància, la patologia afectiva greu en l'adolescència, mindfulness aplicat a la salut mental o el paper de l'estrès en el desenvolupament de la psicosi, entre altres assumptes.
El programa complet del congrés inclou quatre conferències plenàries, 18 comunicacions orals, 99 pòsters, set tallers i 14 simposis.
El programa està disponible en la web: www.aepnya-castellon2017.es