El PEU-UJI presenta el número 13 de «Memòria Viva» que reflecteix la importància de les xarxes d'intercanvi per a desenvolupar processos culturals
El projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI ha presentat aquest matí el número 13 de la revista Memòria Viva, una publicació anual en la qual es recullen escrits que narren els projectes i experiències de grups locals o comunitats patrimonials que s'han portat a terme a través del PEU, a més d'articles d'especialistes, col·laboradors del programa i altres recerques d'autores i autors. En aquesta ocasió, la publicació té doble interès, ja que junt amb els articles habituals sobre patrimoni cultural de la xarxa PEU-UJI s'ha publicat el monogràfic «Persones, llocs, històries. Experiències inspiradores del Conveni de Faro» coordinat pel Consell d'Europa (Conveni de Faro) i la Universitat Jaume I (PEU), una publicació la versió en anglès de la qual va ser presentada en una reunió organitzada pel Consell d'Europa que es va celebrar a Romania.
La presentació s'ha realitzat al Menador espai cultural i ha comptat amb la presència de diferents autors dels articles de recerca, la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro; el coordinador del programa de la Convenció de Faro-Consell d'Europa, Francesc Pla, i el coordinador de la revista Memòria Viva, Ángel Portolés. Durant la seua intervenció la vicerectora de Cultura ha destacat el format especial que «té aquesta edició en integrar la revista impulsada pel Conveni de Faro en la qual ha participat de forma activa el Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI». En el transcurs de l'acte, Carmen Lázaro ha assegurat que «alimentar i enfortir les xarxes d'intercanvi i aprenentatge han sigut, són i seran les claus per a la supervivència i el desenvolupament de processos culturals», i en aquest sentit ha destacat que «la virtualitat forçosa viscuda el 2020 a causa de la prevenció sanitària ha permès amplificar el missatge que volem transmetre i ampliar les xarxes de relacions i ha consolidat noves interaccions».
Carmen Lázaro ha destacat que «les tres dimensions que conformen aquest número 13 de Memòria Viva, la local, l'estatal i la internacional, ens parlen de tres espais aparentment allunyats però que irremeiablement han de convergir i establir vies per al diàleg, la col·laboració i el disseny de les futures polítiques culturals europees».
Per la seua banda, el coordinador de la publicació, Ángel Portolés, ha explicat que la revista consta de 18 articles i està dividida en tres apartats. El primer recull els textos elaborats pels grups locals integrats en el projecte Patrimoni del PEU. En aquesta edició són «Salvem el museu» de Cirat, que visibilitza el treball que ha realitzat l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat en temps de pandèmia per a consolidar i construir un espai que albergue la col·lecció museogràfica de Cirat, sempre des de la participació conjunta; i «Ballant pels racons de Costur: un homenatge al patrimoni costurenc», un treball que reuneix les músiques tradicionals i les danses amb el patrimoni local i que ha sigut presentat per Alícia Pastor, de l'Associació Cultural la Fontanella de Costur.
El segon apartat, «Recerques», compta amb sis articles els quals tenen com a eix principal l'educació patrimonial. Les propostes seleccionades tracten de l'aprenentatge-servei, la valoració i la socialització del patrimoni, la professionalització de les educadores patrimonials, l'anàlisi identitària del patrimoni i l'educació patrimonial com a eina per a la inclusió social. Dues d'aquestes investigacions, «L’educació patrimonial i la professió de les educadores patrimonials. Aportacions teòriques per a la construcció d’una associació d’educació patrimonial a Catalunya» i «El patrimoni hidràulic com a element identitari del paisatge, la ciutat i la societat mediterrànies» han sigut presentades durant l'acte per part de Maria Cacheda Pérez i Laura Menéndez Monzonís, respectivament.
El darrer bloc de la publicació inclou el monogràfic «Persones, llocs, històries. Experiències inspiradores del Conveni de Faro», un llibre que té com a objectiu que «les històries de les diferents comunitats patrimonials que s'han plasmat puguen servir d'inspiració a futures iniciatives o projectes innovadors mampresos per part de la societat civil». El monogràfic, coordinat de forma conjunta pel Consell d'Europa i el PEU, dona visibilitat a diverses iniciatives que valoren el patrimoni cultural a Espanya, França, Lituània, Itàlia, Finlàndia i Sèrbia, realitzades per la societat civil i que estan inspirades en els principis que regeixen el Conveni de Faro sobre el valor del patrimoni cultural per a la societat.
Dins del panell de presentació d'articles de la revista, l'acte ha comptat també amb la participació de Mariola Andonegui i Ángela López Sabater, que han apropat als presents els seus articles «Heritage Hubs: Heritage Hubs: practicando los principios de la Convención de Faro a través de la educación transnacional del patrimonio» i «La comunitat Nolla, un mosaic de bones pràctiques en la Convenció Faro».