Els pobles xicotets de Castelló es reinventen durant la pandèmia
La idiosincràsia dels municipis amb menys habitants els va obligar a buscar solucions atípiques, com crear grups de WhatsApp per a connectar a un poble sencer. Us contem algunes de les seues històries
El passat 14 de març tota Espanya es va paralitzar. Tots vam veure com la vida tal com la coneixíem canviava radicalment. Fins i tot, per als municipis més xicotets, en aquells en els quals viuen menys de mil persones. Uns pobles que conformen la majoria dels municipis de la província de Castelló. Tots ells, malgrat tindre menys probabilitats de contraure la malaltia del coronavirus, van haver de seguir l'estricte confinament i promoure diferents iniciatives per a assegurar el benestar dels seus conveïns.
Però, no van haver de lluitar sols. Des de la Diputació de Castelló es va intentar “assegurar un subministrament en els municipis perquè tingueren màscares, guants, bussos d'un sol ús”, assegura el diputat provincial de Desenvolupament Rural i Despoblació, Santiago Pérez, en declaracions a elperiodic.com.
L'objectiu de la Diputació és donar, ponderadament, més als municipis xicotets perquè els seus ajuntaments el gasten “en allò que necessiten per a fer front a l'emergència sanitària”, confirma Santiago Pérez. A més, per a ajudar al xicotet comerç d'aquests pobles s'han tret ajudes de 120.000€ dirigides a la creació de botigues multiservei i a la reparació de les botigues ja existents.
Com s'ha comentat, el Govern els va imposar les mateixes exigències a aquests xicotets municipis que a les grans ciutats del país. Per això, en localitats com Canet lo Roig o Fuente la Reina han hagut d'adaptar-se a la situació i han promogut diferents iniciatives per a suportar l'atípica situació durant aquests mesos.
Voluntariat i màscares a Canet lo Roig
En el municipi de Canet lo Roig viuen 674 persones. I, des del consistori, es va promoure un voluntariat per a ajudar a les persones més necessitades. “Vam fer un document amb els telèfons i vam anar a repartir-lo per les cases on sabíem que vivia la gent més vulnerable”, assegura l'alcaldessa del municipi, *MªÁngeles Pallarés.
A més, durant el confinament van comptar amb una ajuda molt especial. Des de la Xina els van arribar mil màscares quirúrgiques enviades de manera gratuïta per una conveïna resident al país asiàtic. A més, des del consistori s'havien adquirit “altres mil quirúrgiques, mil higièniques i mil FFP2”, afirma *MªÁngeles Pallarés.
Canet lo Roig no es va lliurar durant el confinament de les visites de turistes, una cosa prohibida a causa de l'Estat d'Alarma. No obstant això, confirmen des de l'Ajuntament que es va avisar immediatament a les autoritats perquè la Guàrdia Civil actuara com procedira. Els casos d'arribada de nous veïns van ser senzills de detectar a causa de l'escassa població de la localitat: “Com ací ens coneixem tots, era molt fàcil de detectar qualsevol persona o qualsevol cosa que no corresponguera”, assevera l'alcaldessa popular *MªÁngeles Pallarés.
En el municipi es queixen del tracte desigual dels pobles xicotets respecte a les ciutats amb major densitat de població. A més, asseguren a Canet lo Roig que els estan atorgant responsabilitats que ells no poden controlar. “No som nosaltres els que hem d'assumir aqueix tipus de responsabilitat i menys quan ara es començarà a obrir la mobilitat entre províncies”, critica *MªÁngeles Pallarés. Les queixes vénen, sobretot, respecte a les piscines per a l'estiu, les contractacions de personal i de serveis, i les festes patronals.
WhatsApp per a ajudar-se durant el confinament
Altre cas diferent al de Canet lo Roig és el de Fuente la Reina. Amb una població de tot just 52 habitants, les iniciatives per a portar millor el confinament han sigut molt diferents i han permés acostar més als veïns entre ells: “S'ha format més família del que som normalment”, afirma Francisco García.
Sense cap cas per coronavirus, a Fuente la Reina es va crear un grup de WhatsApp per a tots els veïns amb l'objectiu de “estar en contacte directe amb ells per a poder informar-los de tota la informació oficial” i per a evitar les faules, assegura l'alcalde la localitat, Francisco García.
En aquest xicotet poble han de desplaçar-se fins a Segorbe, a 30 quilòmetres de distància, per a fer la compra. Per tant, el WhatsApp ha servit també perquè molts veïns que estigueren necessitats per a la compra de menjar o medicina avisaren a altres veïns perquè li ho aconseguiren quan anara a fer la compra.