12 pobles de Castelló s'alien amb la IA per a descobrir al turista internacional "racons que fins ara passaven desapercebuts"
La Diputació Provincial de Castelló ha fet un salt cap al futur en convertir-se en la primera administració d'Espanya a implementar intel·ligència artificial generativa per a transformar el turisme en 12 municipis de la província amb el projecte ‘Implementació de l'estratègia comercial digital d'atenció al turista’.
Aquest ambiciós projecte està dissenyat per a acompanyar al turista abans, durant i després de la seua visita a la província de Castelló. La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha destacat que “aquest pla respon als desafiaments de la digitalització, garantint que els comerços locals puguen accedir als avantatges de la intel·ligència artificial i millorar la connexió entre els turistes i els municipis, enriquint l'experiència del visitant en la nostra terra”.
I és que els turistes podran personalitzar els seus viatges en qüestió de segons, accedir a la informació en 95 idiomes i descobrir racons únics que, fins ara, passaven desapercebuts per al públic internacional. “Castelló és una terra de contrastos i sorpreses, amb un llegat cultural, una bellesa singular i una gastronomia única. Amb platges i muntanyes, pobles meravellosos i mil racons per a descobrir que, gràcies a aquesta tecnologia, donarem a conéixer al turista i submergirem al viatger en una experiència inoblidable”, ha assenyalat la dirigent provincial.
En aquest sentit, la presidenta de la Diputació de Castelló ha subratllat que “l'aplicació d'aquesta tecnologia posiciona a la província com a líder en innovació turística”. “Volem que Castelló siga un exemple de com la tecnologia pot transformar el turisme i millorar l'experiència del visitant”, ha indicat Marta Barrachina.
El projecte ‘Implantació de l'estratègia comercial digital d'atenció al turista’ és finançat per la Unió Europea-Next Generation-EU, a través de la convocatòria 2022 del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual la Diputació de Castelló ha rebut 609.952 euros, en benefici dels 12 municipis turístics de la província amb població entre 5.000 i 20.000 habitants.
Els dotze municipis són Alcalà de Xivert-Alcossebre, Almenara, Benicàssim, Betxí, Borriol, l'Alcora, Moncofa, Nules, Orpesa, Peníscola, Segorbe i Torreblanca
Aquesta ajuda s'emmarca en el Component 14 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, denominat ‘Pla de modernització i competitivitat del sector turístic’, en la inversió 4.a, ‘Actuacions especials en l'àmbit de la competitivitat. Enfortiment de l'activitat comercial en zones de gran afluència turística’. La Diputació ha assumit el finançament del 20% del projecte i ha sigut responsable de l'execució del projecte, així com de la justificació.
El diputat d'Enginyeria Interna, José María Andrés, ha explicat que el projecte “combina eines tecnològiques com un portal web interactiu i un assistent virtual multilingüe amb la instal·lació de tòtems multimèdia i senyalística intel·ligent en punts clau”. Ara, els turistes poden accedir a informació sobre rutes, activitats i comerços les 24 hores del dia simplement escanejant un codi QR. “Aquesta accessibilitat no sols millora l'experiència del visitant, sinó que també permet destacar el ric patrimoni cultural i comercial de la província, a vegades desconegut fins i tot per al públic nacional”, ha ressaltat José María Andrés.
A més, tot el sistema està dissenyat per a recopilar dades en temps real, la qual cosa ofereix una visió clara de qui visita la província, quina cerca i com es pot millorar la seua experiència. “Aquesta informació s'integra en la plataforma Smart Villages, que connecta els recursos dels municipis amb una estratègia global de desenvolupament, garantint sostenibilitat i eficiència”, ha comentat el diputat responsable de l'àrea d'Enginyeria Interna.
Fins a aquest moment s'han inclòs 1.602 comerços locals, amb informació completa i fotos 360 per a cada establiment i 592 punts d'interés turístic, s'han instal·lat un total de 12 tòtems multimèdia que converteixen els municipis en oficines de turisme 24/7, accessibles en 95 idiomes i 84 panells amb els codis QR per a facilitar l'accés al contingut des dels dispositius de les persones que visiten la província.
Conéixer al visitant per a adaptar l'oferta
Un dels grans avanços d'aquest projecte ha sigut la capacitat d'analitzar amb detall els comportaments i preferències dels visitants. Aquest anàlisi ha permés identificar que més del 90% dels turistes que arriben a Castelló són nacionals, amb un fort pes de la Comunitat Valenciana i Catalunya, així com segments clau com les famílies i les parelles joves, que representen un 60% del total, i ajustar les estratègies turístiques en conseqüència. “Gràcies a aquest coneixement, des de la Diputació hem impulsat iniciatives que beneficien directament al comerç local, el gran beneficiat”, ha expressat la presidenta de la Diputació.
I és que les dades no sols ajuden els municipis a entendre millor als seus visitants, sinó que també ofereixen als comerços una eina poderosa per a optimitzar la seua oferta. Des de xicotets establiments fins a restaurants de renom, l'accés a informació sobre les preferències i el nivell adquisitiu dels turistes els permet dissenyar estratègies més efectives.
Un model per al turisme del futur
Aquest projecte no sols posiciona a Castelló com un referent en turisme intel·ligent, sinó que redefineix com les administracions locals poden usar la tecnologia per a transformar els seus territoris. En aprofitar la intel·ligència artificial generativa, “la Diputació no sols atén els turistes de forma més personalitzada, sinó que també fomenta un turisme més sostenible, accessible i inclusiu”, ha assenyalat Marta Barrachina.
“Estem demostrant que la innovació no està renyida amb el desenvolupament local. Amb aquesta aposta, no sols millorem l'experiència del visitant, sinó que enfortim les nostres comunitats i destaquem tot el que la província de Castelló ha d'oferir al món”, ha conclòs la presidenta de la Diputació de Castelló.