elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PLANS SETMANA SANTA

Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa en la província de Castelló

Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa en la província de Castelló
  • La segona província més muntanyosa d'Espanya convida a l'esport i al contacte amb la naturalesa per a passar uns dies festius de Setmana Santa amb molta activitat

MÉS FOTOS
Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa en la província de Castelló - (foto 2)
Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa en la província de Castelló - (foto 3)
Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa en la província de Castelló - (foto 4)

Els municipis i comarques de la Comunitat Valenciana ja celebren els seus primers actes amb motiu de la Setmana Santa. Enguany tornen amb una quasi total normalitat respecte a les festivitats anteriors i a una menor incidència actual del coronavirus. És el temps de connectar-se amb la naturalesa i amb el teu entorn més pròxim en una època en què tots els elements s'uneixen per a crear un ambient ideal.

Per això, la província de Castelló és un mineral per explotar en el qual costa i muntanya s'entrecreuen per a oferir una sèrie de plans amb un denominador comú: l'esport, l'activitat i sobretot, un preciós entorn paisatgístic. En elperiodic.com et fem una llista:

1. Una visita a Montanejos, terra de contrastos

El poble situat en la zona oest de la comarca de l'Alt Millars és un lloc molt concorregut en totes les èpoques de l'any. Visitar-lo en Setmana Santa pareix l'opció ideal per a ficar-se en les aigües termals de la Font dels Banys, que tenen 25 graus durant tot l'any. És un dels principals reclams i la temperatura ambient en les hores de Sol del mes d'abril pot ser un adequat contrapunt per a provar l'experiència.

A més, Montanejos compta amb molts més espais naturals i rutes de senderisme, fins a comptabilitzar un total de deu. Per exemple, la més recomanada per a tindre una experiència completa és la de la Senda familiar, amb un recorregut de 4,7 km. En ella, es pot disfrutar de punts brillants de comunió amb la naturalesa com l'Estrecho de Chillapájaros o la Cueva Negra.

2. Ruta dels pobles dels Ports

La comarca dels Ports és sinònim d'un patrimoni natural i un entorn cultural que els sentits perceben des de la distància. Castell de Cabres, Castellfort, Cinctorres, Forcall, Herbés, La Mata, Morella, Olocau del Rei, Palanques... en qualsevol d'aquestos pobles situats a l'interior nord de la província de Castelló podràs passar un dia en esta Setmana Santa.

En esta zona, el to calcari de paisatges medievals es fusiona amb el verdós dels boscos i arbres frondosos per a crear un preciós contrast. La puresa de l'estètic es trasllada a un ambient que sempre és un recés de pau i acaba delectant als seus visitants.

3. Setmana Santa de Vinaròs

Si parlem de festivitats religioses, una de les més multitudinàries en la província de Castelló és la Setmana Santa de Vinaròs. Des del 8 al 17 d'abril, veïns i turistes abarrotaran els carrers de la localitat costanera per a formar part d'una reedició d'una festivitat que és declarada d'Interés Turístic Autonòmic.

Tradicionalment, la Setmana Santa s'inicia amb una trobada de Bombos i Tambors que reuneix a bandes procedents de Terol, Tarragona i la resta de la província de Castelló. A més, un dels actes d'obligada assistència és el de la processó de Dimecres Sant que se celebra a les cinc de la matinada. Cal destacar que enguany l'Ajuntament ha posat en marxa una fira d'artesania de caire marinera entre Dijous Sant i Domingo de Resurrecció -del 14 al 17 d'abril- que comptarà amb activitats d'animació i jocs infantils per als més menuts.

Imatge de la processó de Dimecres Sant a Vinaròs
Imatge de la processó de Dimecres Sant a Vinaròs

4. Pujada al Penyagolosa

El segon cim de la Comunitat Valenciana es troba en el Parc Natural del Penyagolosa. Entorn del massís, s'estructura tot aquest paratge que constitueix una fita geogràfica i és eix vertebrador dels preciosos pobles del voltant. Per exemple, en el cas de Vilafermosa, un xicotet poble propi d'un conte pintoresc.

El senderisme en grup és una pràctica habitual durant els mesos menys freds de l'any. No obstant això, la muntanya sempre deixa espais per descobrir i el Penyagolosa n'és un exemple. Per eixe motiu, el mateix Domingo de Passió, dia 10 d'abril, s'ha organitzat una ruta guiada de dificultat mitjana amb el nom de 'Pels antics camins del Penya' per a conéixer una de les sendes menys transitades en la pujada a la cima.

Un segon punt de visita de l'entorn que presideix el Penyagolosa és el del Chorro del Villar, un gran salt d'aigua natural de 70 metres.

5. Visita familiar al Planetari de Castelló

Sempre és una bona opció combinar oci i temps amb lliure amb divulgació i entreteniment. El Planetari de Castelló ha preparat un programa especial per a aquesta Setmana Santa dedicat especialment als més xicotets. Així, set planetallers davall el nom de 'Vayamos a l'espacio' es desenvoluparan juntament amb gimkanes i tot tipus de joc. L'objectiu: donar nocions per a astronautes, i per descomptat, passar-ho molt bé. Per a poder acudir almenys algun dia a estos tallers gratuïts, cal formalitzar una prèvia inscripció ja que es limita a 30 places.

A les vesprades, es realitzarà una doble sessió de projeccions -a les 17:00h i a les 18:30h- per a compartir continguts divulgatius sobre ciència del tipus 'Abuela tierra' o 'Explorando el sistema solar'. El museu situat en el mateix passeig del Grau de Castelló combina la divulgació científica, educació i entreteniment infantil.

El planetari de Castelló prepara una programació especial per a la Setmana Santa del 2022
El planetari de Castelló prepara una programació especial per a la Setmana Santa del 2022

6. Pina de Montalgrau i l'ermita de Santa Bàrbara

Tan lluny del centre de la ciutat de Castelló com de la de València, es troba la xicoteta i acollidora localitat de Pina de Montalgrao. En dies festius com durant la Setmana Santa arriba inclús a multiplicar la població. És cert que allí se celebren actes amb motiu de la celebració de la Fira de Pasqua de Pentecostés, però no és tal la devoció com la que sí que hi ha amb les festes patronals.

Dos dies a l'any els veïns pugen a l'Ermita de Santa Bàrbara, a uns 1.405 metres d'altitud, en un espai rodejat de pinedes i una àrea recreativa. Per a no iniciats en el senderisme, suposa un vertader repte eixa ruta, que permet observar Castelló, València i part del Mediterrani en els dies més clars.

7. Ruta de la Via Verda Benicàssim-Oropesa

La Via Verda és una ruta litoral ciclista d'uns 11 kilòmetres entre Oropesa del Mar i Benicàssim. Accessible per a persones amb mobilitat reduïda, la via verda és una ruta per a famílies i es pot realitzar caminant o amb bici. En el recorregut, a més de zones recreatives per a descansar, entrenar o inclús agafar forces en l'aperitiu, es poden visitar les cales de la Renegà, la del Retor o la d'Orpesa la Vella.

Aprofitant el traçat d'una via ferroviària entre València i Barcelona, este és el pla que comença a guanyar en popularitat ara que arriba el bon temps per a omplir-se de la vitamina D del Sol. Una manera agradable d'observar mar i muntanya al mateix temps mentres realitzes un poc d'esport.

La Ruta de la Via Verda Benicàssim-Oropesa
La Ruta de la Via Verda Benicàssim-Oropesa

8. Les coves de Sant Josep de la Vall d'Uixó

Almenys una vegada en la vida tot castellonenc ha visitat les coves de Sant Josep de la Vall d'Uixó. Aquest és el tresor que amaga el cor de la Serra d'Espadà després de milers d'anys modelant la roca. Ara, el riu subterrani més llarg d'Europa és una excursió a l'interior de la terra al voltant d'un kilòmetre.

En primer lloc, un passeig amb barca al llarg d'uns 800 metres, que se sumen a 250 metres més a peu. Amb tot, no per ser repetitiva deixa de ser la realitat: les coves de Sant Josep ofereixen un joc de llums en una joia de la naturalesa que quedarà en la retina dels més xicotets, encara que no siguen massa conscients d'això.

9. Conéixer les pintures rupestres de la Valltorta

En l'àrea dels barrancs de la Valltorta-Gallusa, es troben les pintures rupestres més reconegudes de tota la Comunitat Valenciana. Tal és la rellevància d'aquest enclavament pel qual van passar els primers homínids que s'ha construït el Museu de la Valltorta per a poder posar-li un punt en el mapa. Reconegut per la UNESCO en 1998, s'ha fet necessària la regulació de les visites en tot l'entorn del Parc Natural.

Eixes pintures reflexen les formes de vida i les preocupacions religioses que es tenien des de fa ja més de set segles, i per això s'ha creat una ruta que classifica els diferents abrics en què es van plasmar els modes de comunicació que ara són vertaderes obres d'art.

10. Visitar el Castillo d'Onda

La medieval Onda és un lloc obligat en Setmana Santa. Nucli antic, gastronomia i castell són tres factors a què no es pot renunciar quan visites la ciutat de la Plana Baixa. El cronista Ramón Muntaner es va referir a la fortificació que vigila la ciutat com el castell de les 300 torres, símbol de la fortalesa i elegància amb què es percebia el castell quan va establir eixa irreal comparació de "les mateixes torres que dies té l'any". No té potser tantes torres, però sí anys.

La fortalesa d'origen musulmà data de molts segles i es restaura cada un cert temps per a mantindre el principal reclam turístic de la localitat. Durant esta Setmana Santa, una vegada realitzat el passeig des del nucli antic, es podrà entrar de forma gratuïta al castell en horari de dilluns a dissabte de 10:30h a 20:30h i diumenges i festius de 10:30h a 14:00h i de 17:30h a 20:00h.

 

Pujar