Pilar Lima porta a les Corts la defensa del territori i pregunta a Puig per la MAT de les comarques de Castelló i les energies renovables
La síndica pregunta el dijous a Puig sobre els macroprojectes d'instal·lacions de línies de MAT i megaplantas solars en municipis de l'interior de Castelló
Unides Podem Esquerra Unida ha instat hui a garantir una ubicació racional de les energies renovables perquè no genere impacte mediambiental en els territoris en els quals s'instal·le i agreuge problemes com la despoblació.
La síndica de Unides Podem Esquerra Unida, Pilar Lima, preguntarà dijous que ve en la sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, respecte a les mesures que pensa prendre el Consell per a garantir una ubicació racional de les energies renovables i frenar els impactes mediambientals, socials i de despoblació que els imminents macroprojectes d'instal·lacions de línies de MAT (Molt Alta Tensió) de Forestalia i Red Eléctrica de España, així com la instal·lació de la megaplanta solar de Magda, tindran sobre els municipis de l'interior de Castelló.
En aquest sentit, Lima ha explicat que “la transició ecològica i el desenvolupament d'energies renovables són necessàries per a dirigir-nos cap a la producció d'energies més netes que siguen respectuoses amb el medi ambient”.
No obstant això, ha advertit que la instal·lació de línies de Molt Alta Tensió i macroplantes fotovoltaiques i d'aerogeneradors poden originar altres problemes “com, per exemple, la degradació territorial i paisatgística en els llocs on actualment s'estan sol·licitant implantar-se, perjudicis a moltes famílies que habiten en les desenes de municipis on es duran a terme aquestes instal·lacions i l'agreujament de la despoblació a l'interior de la nostra Comunitat”.
En aquest sentit, la síndica ha recordat que aquest cap de setmana passat s'han tornat a produir concentracions i manifestacions en una desena de municipis , entre els quals es troben Morella, Cinctorres, Alcalá de Xivert-Alcossebre, Aiora, Borriol, La Vall d'Uixò, Les Coves de Vinromà, Sant Joan de Moró, Vilafamés i La Vall d'Alba, per a protestar per la ubicació en la qual es volen dur a terme aquests macroprojectes
El projecte de línies de Molt Alta Tensió s'estén al llarg de 86 quilòmetres i preveu la instal·lació de torres de més de 50 metres d'altura que creuaran 17 termes municipals de la província de Castelló. Paral·lelament, hi ha projectada una megaplanta solar a Les Coves de Vinromà de més de 250.000 plaques que ocuparien prop de 500 hectàrees.
Unides Podem Esquerra Unida considera que és necessària una planificació que permeta delimitar els espais idonis on situar aquestes instal·lacions, així com impulsar l'autoconsum i les comunitats energètiques enfront de macroplantes que poden derivar en lògiques especulatives.
Pilar Lima ha incidit en què aquesta situació “és un exemple més dels desequilibris territorials que afecten negativament les zones de l'interior. L'escassa densitat de població i el sòl barat afavoreixen que s'instal·len en aquesta part del territori projectes que es rebutjarien de pla si pretengueren situar-se en altres llocs”.
Per això, ha instat a “procurar un desenvolupament de les zones de l'interior compatible amb la protecció de l'entorn ecològic que és, al cap i a l'últim, un dels seus majors valors”.
Sobre l'energia fotovoltaica, la portaveu de Unides Podem Esquerra Unida ha defensat que “ens ofereix una gran oportunitat per a democratitzar el sector elèctric gràcies a l'autoconsum i les comunitats locals. No obstant això, deixar-li via lliure a les grans corporacions significarà depredació del territori i negoci per als de sempre”.