elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Obert el termini de presentació per als II Premis Càtedra Smart Ports

Obert el termini de presentació per als II Premis Càtedra Smart Ports
  • L'objectiu d'aquesta iniciativa és reconéixer la millor tesi doctoral i els millors treballs finals de màster i grau en relació amb la investigació i la innovació en l'àmbit dels ports intel·ligents

MÉS FOTOS
Obert el termini de presentació per als II Premis Càtedra Smart Ports - (foto 2)
Obert el termini de presentació per als II Premis Càtedra Smart Ports - (foto 3)
Obert el termini de presentació per als II Premis Càtedra Smart Ports - (foto 4)

La segona edició dels Premis Càtedra Smart Ports, convocats per la Universitat Jaume I, ja està en marxa. Aquests guardons tenen com a objectiu reconéixer la millor tesi doctoral i els millors treballs finals de màster i de grau en relació amb el coneixement, la innovació, la investigació i la formació en l'àmbit dels ports intel·ligents.

En aquest sentit, segons indica Francisco Toledo, director de la Càtedra Smart Ports, «aquests premis pretenen destacar la importància de treballs que es duen a terme sobre ports intel·ligents i incentivar que se'n realitzen cada vegada més, com ja hem pogut constatar després de celebrar la primera edició en 2023».

D’altra banda, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha valorat el llançament de la segona edició d'aquests premis «que formen part d'un projecte il·lusionant com és la Càtedra Smart Ports». Segons Ibáñez, «aquesta iniciativa visibilitza i distingeix els millors treballs sobre ports intel·ligents i amb això volem incentivar que altres persones s'atrevisquen a innovar en aquest camp que serà crucial en el futur». A més, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló ha afirmat que «l'àrea de ports intel·ligents experimentarà un enorme creixement. Prova d'això és que una de les 16 línies estratègiques del nou Marc estratègic del sistema portuari d'interés general se centra precisament a aconseguir que els nostres ports siguen ports intel·ligents».

Categories i dotació

Els II Premis Càtedra Smart Ports inclouen tres categories i una quantia total de 6.000 euros. En la primera categoria, dotada amb 3.000 euros, poden participar totes aquelles persones que hagen aprovat una tesi doctoral en una universitat espanyola abans del 31 de desembre de 2023. La segona i la tercera categoria premien amb 2.000 i 1.000 euros, respectivament, treballs finals de màster (TFM) i treballs finals de grau (TFG) organitzats per una universitat espanyola i aprovats abans de l'1 d'octubre de 2024.

En tots els casos el contingut ha d'estar relacionat amb els ports intel·ligents en qualsevol dels seus vessants, com ara la tecnologia, la metodologia, els sistemes físics, la cadena logística, etc.

Les sol·licituds hauran de presentar-se juntament amb la documentació requerida en la seu electrònica de la Universitat Jaume I (https://www.uji.es/seu/), el Registre General de l'UJI o pels mitjans previstos en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. El termini per a presentar els treballs romandrà obert fins al 15 de novembre.

Per a més informació, les persones interessades poden consultar les bases completes en aquest enllaç.

Reconeixement a la innovació en el sector portuari

Cal recordar que en 2023 els Premis Càtedra Smart Ports van distingir tres treballs entorn de l'anàlisi i categorització del trànsit marítim, l'automatització de terminals de contenidors i la classificació de vaixells amb intel·ligència artificial i tècniques d'aprenentatge automàtic. L'acte oficial de lliurament va tindre lloc en les instal·lacions de PortCastelló, on el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, va destacar «l'aportació dels guardonats i de tots els professionals que estan contribuint a la innovació en el sector portuari», al mateix temps que va remarcar la qualitat de les candidatures presentades «perquè demostren que la nostra aposta conjunta pel progrés del sistema portuari s'està materialitzant».

En la primera convocatòria, el guardó en la categoria de Millor Tesi Doctoral va ser per a Nicanor García Álvarez (Gijón, Astúries), per la tesi titulada Modelos para el análisis y la categorización del tráfico marítimo. En la categoria de Millor Treball Final de Màster, el premi va recaure en Adrián Pérez Muñoz (Benetússer, València) pel treball titulat Proceso de automatización de la terminal pública de contenedores de Valencia. Finalment, el Millor Treball Final de Màster va ser per a Vladislav Darii (Alcalá de Henares, Madrid) per Ship classification using machine learning techniques.

Impulsant el talent per als ports del futur

«Els Premis Càtedra Smart Ports suposen una excel·lent oportunitat per a obtenir un reconeixement important, no sols en l'àmbit econòmic, sinó també com una valuosa contribució a la pròpia carrera professional», assegura Toledo. De fet, segons explica Adrián Pérez, autor del TFM premiat en la primera edició dels premis, «en el meu cas, rebre aquest guardó ha significat un reconeixement directe a l'esforç exercit durant molts mesos i la satisfacció d'haver assolit una meta que em vaig proposar en el seu moment, que era fer un treball amb el major grau d'excel·lència possible. En l'àmbit professional, m'ha servit per a actualitzar els meus coneixements en matèria de ports intel·ligents i fer un pas ferm en la meua carrera amb noves oportunitats». Així mateix, Pérez anima tots els possibles candidats a participar en aquesta nova convocatòria: «Els aconselle que dediquen el temps oportú a presentar els seus treballs, ja que és una manera de donar suport a accions que ens acosten més als ports del futur, i això és beneficiós per a l'economia i per a tota la societat».

En definitiva, amb la convocatòria d'aquests premis, la Càtedra Smart Ports continua avançant per a convertir-se en un ens clau en l'impuls als ports intel·ligents a Espanya. Per a això, la Càtedra compta amb la participació de la Universitat Jaume I, PortCastelló, Ports de l'Estat i Fundació PortCastelló, així com amb el suport de diverses entitats col·laboradores entre les quals figuren el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Boluda Corporación, Grupo Etra, Leatransa (Grupo Tervalis), Noatum, Materia (Grupo Quimialmel), Ocean Infraestructures Management, Portsur Castelló, Grupo Raminatrans i Simetría Grupo.

Pujar