Naix la Maestrat MTB Gran Tour: 12 municipis i 240 quilòmetres de paradís ciclista
El Maestrat es converteix en un Bike-park amb més de mig miler de quilòmetres de rutes ciclistes
La comarca castellonenca del Maestrat reuneix condicions immillorables per a la pràctica ciclista. Un fet que ara s'aprofita per a posar en marxa una nova ruta circular de 240 quilòmetres, la Maestrat MTB Gran Tour, homologada per l'IMBA (International Mountain Bicycling Association), que uneix els dotze municipis que formen aquesta comarca turística.
Aquesta ruta, gràcies a les seues interconnexions amb altres recorreguts de la zona (el circuit BTT de la Ciutat del Ciclisme de Cervera del Maestrat, la xarxa BTT 100 k Traiguera, Centre BTT Tírig, Ruta Circular BTT Alt Maestrat) suma una extensa xarxa de més de 500 quilòmetres, convertint-se així en un referent nacional i líder en la Comunitat Valenciana, a l'altura de qualsevol de les destinacions més reconegudes del país.
Castelló consolida així el seu posicionament cicloturístico de la mà del 'Pla de Dinamització i Governança Turística Maestrat, Ànima Interior' i el seu mig miler de quilòmetres de rutes de cicloturisme. Un atractiu que, segons expliquen els organitzadors, se suma al dinamisme dels emprenedors locals, la qual cosa "qualla una combinació perfecta perquè el nord de la província es convertisca en un referent per a la pràctica recre
Una ruta circular per a conèixer el Maestrat
La ruta Maestrat MTB Gran Tour travessa, al llarg d´un recorregut de 240 km / + 3.290 m els municipis de Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, La Jana, Rossell, Sant Jordi, Sant Mateu, San Rafael del Río, Tírig, Traiguera, Vilar de Canes y Xert. Una ruta cicloturista que discorre serpentejant entre muntanyes i plans del Maestrat, en un entorn amb un valor paisatgístic incalculable. Destaquen les diferents superfícies i característiques de les etapes entre municipis: camins de grava, altres més tècnics i de més dificultat i alguns idonis per a recórrer en família.
A tot això, cal sumar-li la puixant iniciativa privada del territori que està apostant pel desenvolupament de viatges organitzats especialitzats, l´organització d´esdeveniments esportius com “Desafío Maestrat”, les proves puntuables de l´Open de la Comunitat Valenciana XCM i XCO (a Traiguera i Cervera del Maestre, respectivament) i la inversió en equipaments esportius com el Circuit MTB de la Ciutat del Ciclisme de Cervera del Maestre, entre altres.
Tot això s´ha desgranat en la presentació d´este matí a la que han acudit Kevin Salvador, president de l´associació Maestrat, ànima interior; Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana i Héctor Ballester, responsable del circuit MTB Ciutat del Ciclisme, espai que ha acollit la trobada.
En paraules de Francesc Colomer, amb aquesta classe d'iniciatives “fem del nostre territori un espai d'oportunitats en l'àmbit turístic. El ciclisme és un valor emergent, amb un creixement constant en la demanda a nivell nacional i internacional, una experiència que guarda estreta relació amb la sostenibilitat, amb el compliment dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i les grans tendències de turisme de futur” i ha subratllat “el gran esforç de cohesió i vertebració tant en rutes existents com en la creació de noves per a superar la discontinuïtat, un factor que sol ser negatiu en els grans projectes”. Colomer també ha volgut incidir en què aquest “és l'any de la demostració que el turisme forma i formarà part de les nostres vides inequívocament”.
Per part seua, Kevin Salvador ha apuntat que “l'objecte de la reunió ha sigut explicar l'evolució del projecte, des que va començar, amb actuacions aïllades, fins al dia de hui, que permet al territori jugar en les grans lligues de les destinacions cicloturístiques”. Ha afegit que el projecte “suposa una clara aposta per a un segment que pot aportar molta atracció de turistes i visitants i que posa en valor al territori”. Entre els reptes pendents per a enguany queda “l'ampliació de la ruta i la sensorització intel·ligent per a poder tindre un coneixement fefaent del número de cicloturistes que transiten per la ruta i, amb això, aconseguir la certificació de producte turístic intel·ligent”.
Héctor Ballester, sent la Ciutat del Ciclisme un punt de trobada per a amants del ciclisme i un pilar clau del projecte cicloturista Maestrat, ànima interior, ha destacat que aquest espai “és un projecte iniciat dos anys enrere, el circuit del qual està totalment acabat en la modalitat Cross Country, però volem ampliar-ho amb més pistes i intentar afegir una altra modalitat, com ara pistes de Ciclocross i un bike-park per a xiquets”. Les mirades estan posades en “que la Ciutat del Ciclisme, puga ser un lloc que atraga totes les modalitats de ciclisme, no sols de muntanya sinó també de carretera. Volem convertir aquest espai en un espai de concentració ciclista, un projecte diferent i únic a la Comunitat Valenciana”.
Així mateix, com ja s´ha mencionat, alguns dels municipis que componen la destinació turística compten amb una xarxa de rutes BTT com és el cas de Traiguera, que disposa de sis rutes homologades per l´IMBA de diverses dificultats que, en el seu conjunt, aconsegueixen una distància de 100 km. Cal destacar especialmente el Centre BTT de Tírig, que compta amb serveis com ara lloguer de bicicletes, zona d´aparcament, neteja i reparació de bicicletes, dutxes, banys i farmaciola, entre altres, a més d’oferir acompanyament i informació al ciclista sobre les cinc rutes de diversos nivells que parteixen des d´este punt. Addicionalment, la destinació turística Maestrat, ànima interior recolza, per mitjà d´accions de patrocini i difusió els campionats i curses de ciclisme que es celebren en el territori al llarg de l´any.
Amb tot això, es posa de manifest que, tant el paisatge muntanyós com les instal·lacions i l´impuls d´activitats de cicloturisme fan de l´interior nord de Castelló un lloc idoni per a recórrer amb bicicleta de muntanya.
El projecte cicloturista de Maestrat, ànima interior s´enquadra dins del Pla de Dinamització i Governança Turística cofinançat per Turisme Comunitat Valenciana, la Diputació de Castelló i l´Associació de Promoció Turística Maestrat, ànima interior.