Moratinos insta a les universitats a ser els vectors de canvi i adopció dels Objectius del Desenvolupament Sostenible
Miguel Ángel Moratinos, president de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible, ha abordat l'agenda dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), subscrits pels 193 països de les Nacions Unides, en la reunió de la sectorial «Crue-Internacionalización y Cooperación» que s'ha celebrat a la Universitat Jaume I.
Moratinos ha afirmat que «els 17 objectius tenen un sentit profund i reflecteixen una agenda innovadora i revolucionària que si s'aplica podrà canviar el món». En aquest sentit, ha explicat que la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible, que porta des de gener de 2015 en marxa, té una labor de pedagogia i sensibilització de les administracions públiques però sobretot de les universitats perquè «aquestes siguen els principals vectors de canvi i adopció dels ODS».
Sobre els objectius, ha assenyalat que són diferents dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) perquè no estan dirigits solament a països en vies de desenvolupament sinó que són universals i han de mobilitzar a tots els ciutadans del món. «No podeu parlar d'internacionalització i cooperació amb els mecanismes i mètodes del passat perquè aquest és un nou enfocament universal i integral perquè els 17 objectius es retroalimenten i es necessiten mútuament» ha apuntat. No obstant, ha puntualitzat que la xarxa global de l'agenda ha encarregat a Espanya que aprofundisca en els aspectes d'agroalimentació, aigua, energia, biodiversitat i igualtat de gènere, sent aquest últim l'únic indicador en el qual Espanya està en positiu.
Pel que fa al paper de les universitats i la comissió de la CRUE, Moratinos ha assenyalat que han d'adoptar de manera formal els ODS perquè és l'agenda del futur i oblidar la cultura i manera de treballar dels ODM. També ha instat a reflexionar sobre com l'experiència d'internacionalització amb altres universitats a través de programes i projectes pot beneficiar a altres sectors de la societat espanyola i, per tant, també a la comissió sectorial de sostenibilitat, treballant així de manera integrada i coordinada per anar en la mateixa direcció. A més, ha afegit que cal crear programes i cursos propis de sostenibilitat amb experiències i propostes pròpies; continuar defensant els objectius de la cooperació al desenvolupament, i crear una cultura general de sostenibilitat. Així mateix, ha proposat la possibilitat de crear un grup de treball dins de la comissió per a avaluar en quina mesura les universitats compleixen els ODS.
Finalment, ha reflexionat sobre els dos vectors necessaris per a poder aconseguir aquests objectius. D'una banda, ha assenyalat que «es necessita una voluntat política clara en les universitats, en la comissió i en els dirigents de govern nacional, autonòmic i local perquè per a l'aplicació d'aquesta agenda s'ha de canviar el model econòmic, energètic, etc. i és una batalla dura amb molts obstacles». A més, ha afegit que també «es necessiten recursos econòmics suficients i raonables i hauran d'eixir dels pressupostos nacionals però en polítiques de crisi econòmica on la paraula austeritat està present en tot, els pressupostos de l'Estat semblen raquítics». Per això, ha instat a mantenir la pressió perquè aquests pressupostos i els esforços de solidaritat global s'alcancen i a buscar mecanismes diferents de finançament sense abandonar els tradicionals. En aquest sentit ha afirmat que s'hauria de reclamar la constitucionalització del 0,7% del PIB per a ajuda oficial al desenvolupament.