Moció del PSPV-PSOE en la Diputació a favor del Corredor Cantàbric-Mediterrani
El Grup Socialista en la Diputació ha registrat una moció per al seu debat i aprovació en el pròxim ple, amb la qual se sol·licita que la corporació provincial inste al Govern d'Espanya a reprendre la tramitació administrativa necessària per a realitzar el Corredor Cantàbric-Mediterrani pel Tram Sagunt-Teruel-Zaragoza, d'altes prestacions, amb doble via electrificat i per a doble ús de passatgers i mercaderies.
El portaveu socialista, Toni Lorenzo, entén que es tracta d'un projecte estratègic per a Espanya i la Unió Europea, que pot resultar de molta utilitat en la lluita contra la despoblació de l'Alt Palancia “si s'aprofita la conjuntura i s'impulsen mesures que permeten crear indústries i centres logístics, que ajuden a generar un important nombre de llocs de treball”. També s'ha de potenciar la línia de Rodalies 5 Caudiel-València, millorant substancialment la mobilitat de les persones”.
Lorenzo recorda que el Corredor Cantàbric-Mediterrani estava previst en la planificació espanyola i europea en vigor, des dels temps de Rodríguez Zapatero.
Al Grup Socialista li preocupa especialment el tram Sagunt-Terol; el seu Estudi Informatiu i la seua Declaració d'Impacte Ambiental comptaven amb els informes favorables del Govern d'Aragó i de la Generalitat. No obstant açò, el govern del PP els va deixar caducar en 2015.
La moció del PSPV-PSOE sol·licita a més que el Govern d'Espanya realitze les gestions necessàries perquè la Unió Europea incloga el tram València-Saragossa en el mecanisme de finançament Connectar Europa (CEF) que aprovarà en breu i del que inicialment va quedar exclòs perquè el govern del Partit Popular no va presentar correctament la proposta per al tram València-Saragossa.
En la moció del PSPV-PSOE se sol·licita igualment que el Govern d'Espanya realitze totes aquestes gestions tenint en compte l'opinió dels pobles per on discorre el traçat d'aquesta infraestructura, principalment de l'Alt Palancia.
Per al portaveu socialista en la Diputació, Toni Lorenzo, no és de rebut la situació en la qual es troba el traçat del que ha de ser futur Corredor Cantàbric-Mediterrani després del sexenni negre del PP. Explica que el tram comprès entre Saragossa i el Cantàbric té compromesos pel Ministeri de Foment més de 12.000 milions d'euros, entre obra finalitzada, en fase de construcció o en licitació, amb un desenvolupament important, inclosa la ‘Y’ basca. No obstant açò, el compromís d'inversió parell el tram Sagunto-Teruel entre 2017 i 2022 és de tan sol 335 milions d'euros.
Per a Lorenzo, “es tracta d'una situació inacceptable que fa urgent la volta a la proposta plantejada pel Govern d'Espanya en 2009 en temps de Rodríguez Zapatero, quan s'advocava per un tren d'altes prestacions de via doble electrificada i d'ús mixt per a viatgers i mercaderies des del Mediterrani fins al Cantàbric. Un projecte que necessari i viable, donat el seu caràcter estratègic tant per a Espanya com per al conjunt de la Unió Europea.
MOLT IMPORTANT PER A lA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ
Aquest projecte obri importants vies de desenvolupament i de lluita contra la despoblació en la comarca de l'Alt Palancia, que poden servir d'impuls econòmic per al conjunt de la província.
Lorenzo acaba dient que l'impuls d'aquest corredor ferroviari ha de fer-se assegurant la compatibilitat del transport de viatgers, principalment en la línia C-5 de Rodalies, que és la que connecta Caudiel i València, perquè els ciutadans de l'Alt Palancia “no es poden acontentar amb veure passar el tren. És més, “també és urgent la millora de les estacions i dels baixadors que formen part d'aquesta línia de Rodalies”.
A més, “les administracions públiques han d'invertir en les infraestructures necessàries perquè, aprofitant aquest gran projecte del Corredor Cantàbric-Mediterrani, es creu un teixit industrial fort en l'Alt Palancia, que faça possible la generació d'un important nombre de llocs de treball que és, no ho oblidem, la millor manera de lluitar contra la despoblació”.