El Màster en Cooperació al Desenvolupament de l’UJI posa en valor 10 anys de bones pràctiques d’aquest programa amb una jornada
En la jornada s’han lliurat els I Premis cooperació al desenvolupament IIDL-Ciutat de Castelló a dos Treballs Final de Màster
El Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament (MCAD-UJI) de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) ha celebrat una jornada d'intercanvi de bones pràctiques en la qual s’ha donat a conèixer la investigació i les experiències que s’han dut a terme al llarg dels 10 anys de trajectòria del Màster per tal de posar-les en valor.
La inauguració de la jornada ha sigut a càrrec de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, Mª Consuelo Angulo; la codirectora del Màster, Raquel Agost, i la secretària de la Facultat de Ciències de la Salut, Raquel Flores.
Alcón ha explicat que el Màster va nàixer per a respondre a la necessitat d’oferir des de les universitats públiques valencianes una formació d’alt nivell en cooperació al desenvolupament i també en investigació en aquest àmbit. Així, la rectora ha agraït la tasca de totes les institucions, organismes, municipis i especialment l’estudiantat que durant aquesta dècada «us heu dedicat amb il·lusió i passió a conscienciar i sensibilitzar sobre les situacions de desigualtat que es viuen en molts països i a fomentar entre la població actituds solidàries i compromeses» En aquest sentit, ha destacat el compromís de l’UJI de lluitar contra les desigualtats i ajudar aquelles persones que són més vulnerables i ha recordat que s’han incorporat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al Pla d’Acció de Govern 2019-2020. «Volem arribar a l’agenda 2030 i per això tenim l’obligació moral d’incorporar els ODS de manera transversal en la nostra gestió i en les nostres polítiques», ha apuntat.
Per la seua part, Angulo ha destacat el paper clau de les universitats en el sistema de cooperació valenciana. Així, ha afirmat que «si volem avançar cap a un sistema de cooperació amb capacitat real de transformació, hem de generar noves capacitats que hui, més que mai, han de basar-se en la gestió del coneixement i l’aprenentatge col·laboratiu». En aquest sentit, ha afegit que l’avaluació i la investigació són els pilars fonamentals des dels quals es pot generar la innovació per tal de trobar respostes als nous reptes de desenvolupament sostenible i en aquesta tasca «la universitat ha de continuar jugant un paper clau, a més de en la sensibilització, la mobilització social i l’educació per al desenvolupament».
En el marc de la jornada, el director del IIDL, Vicente Budí, i el regidor de Benestar Social, Dependència i Infància, Agenda 2030 i Cooperació de l’Ajuntament de Castelló, José Luis López, han lliurat els I Premis cooperació al desenvolupament IIDL-Ciutat de Castelló que han guardonat els Treballs Final de Màster de Júlia Fernández Molina, en la modalitat investigadora, i Mª de Gracia Gómez Sevilla, en la modalitat professional.
En la jornada s’han abordat a través diferents conferències temes de medi ambient, cooperació i gènere des del punt de vista dels ODS i les hidroelèctriques a Guatemala. Així mateix, persones investigadores i graduades del MCAD-UJI han presentat les seues experiències a través de les pràctiques externes del Màster i Treballs Final de Màster.
El Màster té com a objectiu consolidar una formació integral que treballa la Cooperació Internacional al Desenvolupament des d'una perspectiva holística i transformadora a la ciutat de Castelló, dirigida a la preparació de professionals compromesos amb la promoció del desenvolupament humà i sostenible. A més, es pretén donar a conèixer i sensibilitzar a la ciutadania de Castelló en temes com la lluita contra la pobresa, el desenvolupament humà sostenible, la solidaritat, el medi ambient, el comerç just o la igualtat de gènere, des del compliment dels ODS.