Marta Barrachina marca al Consell les prioritats per a continuar garantint el proveïment d'aigua potable a la província
La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha marcat al Consell les prioritats per a continuar garantint el proveïment d'aigua potable a la província.
La màxima representant de la institució provincial s'ha reunit este dijous amb el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, i durant la reunió li ha traslladat les necessitats quant a l'execució d'infraestructures hidràuliques incloses en el protocol de cooperació firmat entre totes dues institucions.
Com ha expressat la dirigent provincial, “continuem fent front comú per a garantir el proveïment d'aigua potable a la província”. Eixe front comú porta com a full de ruta el protocol de cooperació firmat i que té per objecte establir un marc de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial de Castelló en la programació, finançament i execució de les infraestructures hidràuliques de proveïment d'aigua potable a la província de Castelló. La previsió inclou des de l'execució de xarxes col·lectives supramunicipals de transport d'aigua fins a la realització de sondejos estratègics d'aigües subterrànies, així com actuacions complementàries del proveïment.
La dirigent provincial ha expressat que “el president Carlos Mazón va visitar esta Diputació el passat 22 març i tan sols 6 mesos després, després de 180 dies, ja s'han adjudicat 8 milions d'euros en obres d'infraestructura hídrica”. Sobre aquest tema, el mes d'agost passat el Consell de Carlos Mazón va aprovar la declaració d'emergència i l'adjudicació d'obres necessàries per a garantir el proveïment en les poblacions de Canet lo Roig, La Jana i Traiguera per un total de 4,3 milions d'euros, mentres que este passat dimarts va validar les obres a Xodos, Vistabella del Maestrat i Benafigos per import total de 3,6 milions d'euros.
Estes dos adjudicacions demostren “el compromís i la rapidesa amb la qual estem avançant cap a una solució integral per al problema de l'aigua a Castelló”, ha subratllat la presidenta Marta Barrachina. I en eixe camí emprés per garantir el proveïment d'aigua potable a la província, la màxima representant de la institució provincial ha marcat al Consell les necessitats per al pròxim exercici. En este punt, la presidenta de la Diputació ha ressaltat com a obres prioritàries la conducció entre el dipòsit de regulació central a Atzeneta del Maestrat i el dipòsit de regulació en Sant Pau a Culla, així com el sondeig per a proveïment en el terme municipal de Culla. Totes dues actuacions sumen al voltant de 15 milions d'euros i, com ha explicat Marta Barrachina, formen part del llistat d'actuacions en matèria hidràulica incloses en el protocol de cooperació. “Estos projectes són una aposta clara pel present, però també establixen les bases per a un futur en el qual la gestió de l'aigua siga més eficient i efectiva, en benefici de tots els ciutadans de la nostra província”.
I per a seguir el full de ruta marcat, “continuarem mantenint reunions entre totes dues administracions de manera periòdica perquè eixes actuacions necessàries siguen una realitat el més prompte possible i aconseguir, així, que els serveis bàsics com és l'aigua siguen garantits en el conjunt del nostre territori”, ha subratllat la dirigent provincial.
Ajudes al sector primari
A més de les actuacions incloses en el protocol de cooperació, durant la reunió mantinguda també s'ha abordat les ajudes i actuacions directes per al sector primari de la província per part del Consell. En este sentit, el conseller Miguel Barrachina ha destacat els 15 milions ja invertits i ha assegurat que Marta Barrachina és la millor defensora de la província de Castelló, a més de ser una gran coneixedora del món rural i de les necessitats dels seus agricultors i ramaders; “gràcies a la seua col·laboració ens ha resultat enormement senzill dur a terme actuacions com el proveïment d'aigua a les explotacions agràries de la província afectades greument per la situació de sequera”.
Dels 19 milions de litres subministrats en la Comunitat Valenciana des que el mes de juliol passat es va iniciar l'actuació, s'han proveït 17 milions a explotacions ramaderes castellonenques.
Quant a la modernització de ramaderies a la província, Barrachina ha afirmat que amb l'objectiu de “afavorir inversions en instal·lacions, maquinària i equips realitzats pels titulars de les explotacions ramaderes per a millorar el rendiment general i la seua competitivitat, hem destinat un total de 5 milions d'euros per al conjunt de la Comunitat Valenciana, dels quals 3,1 són per a les 389 peticions de la província de Castelló”.
Pla contra la Sequera
Finalment, el conseller d'Agricultura ha incidit en el pla d'ajudes directes contra la sequera de 17 milions d'euros per a pal·liar de manera extraordinària i urgent la sequera per a tot el secà i la ramaderia extensiva o semi extensiva de la Comunitat Valenciana. “Estes han sigut unes ajudes directes, sense tràmits burocràtics ni sol·licituds, per a ajudar, de manera ràpida i eficient, als nostres agricultors i ramaders, ha afegit el conseller.