El GAL Maestrat Plana Alta treballa contra la despoblació amb dos projectes pilot a Cabanes i Canet lo Roig
S´estudiarà la disponibilitat d´habitatge com un dels elements més importants a l´hora de consolidar població
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta treballa contra la despoblació de l'interior de la província en participar en dos nous projectes pilot a Cabanes i Canet lo Roig. Entre les pròximes mesures està l'estudi d'habitatge disponible a Cabanes, tant en lloguer com en venda, per a descobrir quines mancances existeixen i quines oportunitats es poden treballar per a atraure joves que vulguen viure en pobles amb igualtat de condicions i oportunitats que a les ciutats, tant socials com culturals i empresarials.
El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat que “volem promocionar els nostres pobles com els millors llocs en els quals poder desenvolupar un projecte personal i professional. Aquests estudis tenen l'objectiu de millorar els nostres pobles i posar en valor els recursos que ja tenen per a atraure a famílies joves que vulguen fer la seua vida en un entorn com el nostre”.
El treball a desenvolupar oferirà una visió territorial supramunicipal que complemente les capacitats individuals de cada municipi. Entre alguns dels objectius de l'aliança està reforçar la cooperació públic-privada per a maximitzar els recursos del territori, així com adaptar el marc legal i els processos administratius a la realitat immediata del món rural. Al costat del GAL, també participa en el projecte la Universitat Jaume I, el Col·legi d'Arquitectes de Castelló, la Diputació de Castelló i els ajuntaments de Cabanes i Canet lo Roig, que aporten diferents pensaments per a sumar en una mateixa línia de suport a les comarques de l'interior castellonenc.
En aquest sentit, és important recordar que ja s'han realitzat unes jornades participatives en els dos municipis, que continuaran amb tallers pràctics a desenvolupar el 13 d'octubre a les 18.30 hores a Cabanes i el 15 d'octubre a les 18.30 a Canet lo Roig, amb el títol ‘Com millorar la disponibilitat d'habitatge’.
El GAL prepara un ‘Catàleg de Recursos antidespoblació’
La informació recaptada en aquestes dues experiències pilot servirà de base a més per a un ambiciós projecte posat en marxa ja pel GAL Maestrat Plana Alta: un catàleg de recursos antidespoblació. Aquesta iniciativa va encaminada a facilitar tota la informació i els recursos disponibles a totes aquelles persones emprenedores que puguen estar interessades a iniciar projectes empresarials en algun dels seus 24 els seus municipis. Inclourà tota la informació que puga ser rellevant per a atraure empreses i consolidar o augmentar la població.
Giner ha assegurat que “serà eina viva que reculla tots aquells recursos, serveis i ajudes, entre altres aspectes, que tenen els municipis del territori del Grup d'Acció Local”.
Deu blocs d'informació rellevant per a atraure més habitants
La informació que proporcionarà el catàleg es pot aglutinar en deu blocs, que són: habitatges, proveïments, laboral, espais d'ús agrícola i empresarial, comunicacions, medi ambient, equipament, patrimoni-turisme, ajudes-concessions-normativa, i dades generals. Aquests deu blocs nodreixen una base de dades on qualsevol futur poblador o pobladora pot consultar les informacions del seu interés.
Els objectius són:
- Dissenyar la metodologia per a la recollida de la informació.
- Reunir en un només catàleg tots els recursos de la comarca que puguen contribuir a evitar la despoblació.
- Comptar amb una eina àgil i de fàcil actualització.
- Involucrar als actors locals i a la població local en un projecte que fomente el desenvolupament del territori i frene la despoblació d'aquest.
- Divulgar el contingut del catàleg per tots els pobles del territori GAL Maestrat Plana Alta per a conscienciar a la població de les possibilitats de creació de noves empreses i negocis.
- Divulgar el contingut del catàleg per les comarques, comunitats autònomes i ciutats amb major població en situació de desocupació amb la finalitat d'atraure nous pobladors.
Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).