elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI convoquen noves beques per a projectes que dinamitzen l'entorn rural

El GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI convoquen noves beques per a projectes que dinamitzen l'entorn rural
  • Domingo Giner: “És necessari atraure talent per a generar més oportunitats i revertir l'amenaça de la despoblació”

  • Seleccionaran els TFG que millor resolguen els reptes per a millorar l'economia, generar ocupació i fixar la població

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló han presentat aquest matí la segona edició de les beques ‘En Clau -Rural’ per a la realització de Treballs de Fi de Grau (TFG) d'estudiants de l'UJI en el curs 2022-2023. L'objectiu és que treballen en l'anàlisi i la cerca de solucions als problemes de l'entorn rural.

En aquesta línia, totes dues institucions estan ultimant la convocatòria de 13 beques perquè els alumnes facen Treballs de Final de Grau que se centren en aquesta problemàtica i dissenyen projectes que ajuden a impulsar projectes que permeten consolidar la població a l'interior de la província de Castelló.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha destacat que “volem atraure el talent al nostre territori. Estem convençuts que per a revertir l'amenaça de la despoblació i per a generar noves oportunitats de futur és necessari atraure el talent. I no hi ha millor manera de fer-ho que de la mà de la major font de talent de la nostra província: la Universitat Jaume I de Castelló”.

Domingo Giner ha assegurat que, amb aquesta segona edició, “volem continuar enfortint aquesta aliança perquè és fonamental per a nosaltres llançar llum i coneixement a la nostra realitat, trobar noves maneres de veure les coses, aportar il·lusió i visibilitat al rural. Perquè només així, amb coneixement, amb talent, amb il·lusió, i amb visibilitat, serem capaces de mostrar el molt que han d'oferir els nostres pobles a la tan anhelada qualitat de vida per tots”.

En aquesta segona edició són un total de 27 beques les que s'inclouen pel fet que, a causa de l'èxit de la primera edició, al GAL Maestrat Plana Alta se li han sumat els GAL Altmaesports i GAL Palància-Millars.

Cal tindre en compte que la primera edició de les beques ha demostrat com el coneixement dels becats pel GAL Maestrat Plana Alta ha aportat llum en qüestions com l'habitatge, l'educació, el propi funcionament dels ajuntaments amb els pressupostos participatius, o qüestions tan importants com la lluita contra la violència de gènere.

Domingo Giner ha explicat durant la seua intervenció que “s'ha demostrat, conjuminant esforços, que es pot millorar el rural. I per part nostra estem convençuts que es pot continuar millorant, i ací continuarem estant per a aconseguir-ho. La nostra il·lusió és poder mostrar als municipis el resultat d'aquests estudis, de la mà dels estudiants per a culminar aquest treball que amb tant d'esforç han realitzat”.

L'acte ha comptat amb la presència de Carmen Lázaro Guillamón, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I, així com amb el doctor Francisco Javier Ginés Sánchez, del departament de Sociologia i Filologia de la Universitat Jaume I, responsable de coordinar aquestes beques.

Fins a 24 sol·licituds es van presentar la passada edició

Cal recordar que, en la passada convocatòria, van ser un total de 24 les alumnes i els alumnes que van sol·licitar una beca una vegada finalitzada la convocatòria realitzada pel Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I. L'objectiu d'aquestes ajudes és que les alumnes i els alumnes que finalitzen els seus estudis universitaris orienten els seus Treballs de Final de Grau en la generació d'oportunitats en els municipis integrats en el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta.

També cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen petites empreses. Giner ha destacat el fet que “sense aquest treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d'anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja pateixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem aquest Grup d'Acció Local”.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Pujar