elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI convoquen 13 beques universitàries per a potenciar el desenvolupament rural

El GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI convoquen 13 beques universitàries per a potenciar el desenvolupament rural
  • Domingo Giner: “Volem aprofitar el talent dels joves per a ajudar-nos a generar ocupació i fixar la població”

  • El termini per a presentar treballs finalitza el 27 de febrer i se seleccionaran els TFG que millor resolguen els reptes plantejats

El Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I han impulsat ja la convocatòria per a concedir 16 noves beques universitàries este any 2024 per a atraure coneixement científic al seu territori rural. Així, ja s'ha publicat la convocatòria per la qual el Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat i el GAL Maestrat Plana Alta posen en marxa la tercera edició de beques ‘Enclau–UJI’ per a la realització de Treballs Final de Grau per al curs acadèmic 2023-2024.

Són 13 beques dins del programa d'extensió universitària per a treballs que s'orienten a algun dels municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta. L'objectiu d'esta iniciativa és promoure que l'alumnat treballe en l'anàlisi i la cerca de solucions als problemes de l'entorn rural, al mateix temps que considere els pobles de l'interior de Castelló com un lloc d'oportunitats en el qual desenvolupar el seu futur professional.

Amb estes beques es pretén contribuir a fixar la mirada de l'estudiantat en la ruralitat en plantejar l'anàlisi de situacions, la resolució de problemes i la proposició de projectes. Podrà beneficiar-se d'estes beques l'estudiantat que estiga matriculat o realitzant en l'UJI el treball de final de grau en el curs acadèmic 2023-2024 vinculat al territori rural. Tenen de termini fins al 27 de febrer per a presentar les seues propostes.

El TFG defés haurà d'aconseguir una nota mínima d'aprovat en el mateix curs en el qual se sol·licita la beca i s'haurà de publicar en obert per a consulta en el repositori de la Biblioteca de l'UJI. Així mateix, la comissió de valoració mixta avaluarà l'adequació del treball defés al projecte presentat.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta ha explicat que “volem aprofitar el talent dels joves universitaris per a ajudar-nos a generar ocupació i fixar la població en l'entorn rural. Esta iniciativa ha sigut un èxit tal, que ja estem per la tercera edició. Volem continuar enfortint esta aliança amb l'UJI perquè des del GAL estem convençuts que és fonamental llançar llum i coneixement a la nostra realitat, trobar noves maneres de veure les coses, aportar il·lusió i visibilitat al rural”.

I és que el GAL Maestrat Plana Alta va ser pioner a sumar esforços amb l'UJI en la creació d'estes beques a través del Programa d'Extensión Universitària de la universitat (PEU). Una trajectòria a la qual s'han anat sumant altres associacions i col·lectius que conjuminen més pobles de l'interior de Castelló, atés que esta línia de treball s'ha consolidat en demostrar com el coneixement dels becats pel GAL Maestrat Plana Alta ha aportat llum en qüestions com l'habitatge, l'educació, el propi funcionament dels ajuntaments amb els pressupostos participatius, o qüestions tan importants com la lluita contra la violència de gènere.

El rural com a lloc d'oportunitats i de futur

Aquesta línia de col·laboració amb la Universitat s'emmarca en el treball que realitza el GAL) Maestrat Plana Alta per posicionar el seu territori rural com un lloc d'oportunitats i de futur.

També cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen petites empreses.

És per això que el president del GAL, Domingo Giner ha destacat el fet que “sense aquest treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d'anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja pateixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem aquest Grup d'Acció Local”.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 18 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leasder 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, La Serratella, la Serra d'en Galceran, Tírig, La Torre d' En Doménec, Traiguera, la Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 18 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d’ Esmpresaris i Comerciants L’ Arc Romà de Cabanes-La Ribera), Connecta Natura i Maestrat Anima interior.

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Pujar