elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Gal Maestrat Plana Alta llança la campanya Rurals i amb Futur per a atraure emprenedors al territori rural

El Gal Maestrat Plana Alta llança la campanya Rurals i amb Futur per a atraure emprenedors al territori rural
  • Domingo Giner: “Donem a conéixer casos d'èxit per a atraure a més empreses a l'interior i consolidar la població a l'interior”

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha posat en marxa la segona edició de la campanya ‘Rurals i amb Futur’ amb l'objectiu de visibilitzar les oportunitats que ofereix emprendre negocis en el territori rural. L'associació de 24 municipis de l'interior de la província de Castelló ha reiniciat aquesta iniciativa després del bon resultat generat per la primera edició, en la qual van participar tant xicotets empresaris com empresàries de la província que han iniciat o expandits els seus negocis en aquests pobles.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “a més de generar oportunitats a través dels nostres plans d'ajuda per a invertir en negocis del territori rural, també donem a conéixer exemples pràctics d'emprenedors, molts d'ells dones, que han llançat els seus propis negocis i que exposen els avantatges que té emprendre als pobles de l'interior del nostre Grup d'Acció Local. És una forma efectiva i directa d'assentar famílies als nostres pobles i evitar la despoblació”.

A través de les xarxes socials del GAL Maestrat Plana Alta s'estan exposant aquests casos d'èxit, encara que amb esforç i constància per part de les persones que impulsen aquestes empreses. L'any passat es van reunir tots aquests casos en un llibre en el qual, com explica Domingo Giner, “fem un recorregut per aqueixos testimoniatges, acompanyant a les emprenedores i els emprenedors en aqueix camí a la transformació, i també reflectim la perspectiva dels alcaldes dels pobles que formen part del GAL, com a testimonis directes de la realitat del nostre territori rural en el qual vivim”.

Com expliquen en els post que s'estan penjant en Facebook aquests dies, “treballem diàriament amb dones i homes emprenedors, valents i il·lusionats que aposten per crear un futur millor als seus pobles. I volem donar-los veu en les Xarxes Socials per a visibilitzar les moltes oportunitats que obri el nostre territori rural al desenvolupament d'il·lusions professionals que són població, riquesa i ocupació per als nostres pobles”.

La gerent del GAL Maestrat Plana Alta Leader 1420, Marta Urban, per part seua, també destaca que “des del Grup d'Acció Local tractem d'ajudar i acompanyar a aquests emprenedors i emprenedores en aqueix procés de creació de les seues empreses, amb l'assistència tècnica que els hem prestat des dels inicis. I el que pretenem en repetir aquesta campanya és plasmar tot aqueix treball com un recurs per a continuar generant il·lusió, per a ser motor d'aqueixa mirada als pobles perquè cada dia siguen més les persones que tinguen aquesta visió d'il·lusió, de desenvolupament professional i laboral”.

La qualitat de vida, clau contra la despoblació

La qualitat de vida del poble és el punt fort més destacat pels emprenedors entrevistats. És per això que el president del GAL, Domingo Giner, assegura que “és un factor que hem de promocionar per a continuar atraient a més persones als nostres pobles, perquè en els temps complicats que ens ha tocat viure hem sigut testimonis de com als nostres pobles es manté una excel·lent qualitat de vida que no es té en altres llocs”.

En aqueix sentit, Giner ha incidit en què “el futur està en mans de les persones que aposten per aquest territori rural, i el GAL continuarà amb el seu treball aliat d'aqueixa labor, d'aqueixa il·lusió, amb aquest lema que resumeix la inclinació a la seua essència i el repte de continuar mirant al futur: rurals i amb futur”.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

 

Pujar