El GAL Maestrat Plana Alta i CaixaBank trien als guanyadors dels “Premis a l'Emprenedoria Rural”
Les propostes seleccionades són de persones emprenedores de Traiguera, Canet, Sant Jordi i Vilafames
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i CaixaBank han fet lliurament este dilluns dels quatre reconeixements als guanyadors dels “Premis a l'Emprenedoria Rural”. El jurat ha triat, d'entre les propostes presentades, els projectes de Quedasa SL (Traiguera), una empresa de serveis forestals per a previndre incendis; Julia Meseguer Alarcón (Canet lo Roig), una empresa de neteja i desinfecció de granges i indústries; Abelardo Ripoll Guash (Sant Jordi), pel projecte de ‘Terra d'art, càmping temàtic amb allotjaments singulars’; i Miguel Castillo Forés (Vilafamés), pel projecte ‘Bici rural, lloguer de bicicletes’.
L'objectiu d'estos premis és donar suport a iniciatives i projectes d'emprenedoria en els 24 municipis que formen part del seu territori. L'objectiu final és afavorir la creació d'ocupació, la fixació de població en el territori i potenciar la cultura emprenedora. Els quatre projectes més interessants d'entre els que s'han presentat reben un suport econòmic de 1.000 euros cadascun. Esta iniciativa està pensada especialment per a ajudar les persones a emprendre i consolidar les seues iniciatives empresarials en municipis del territori rural.
A més, estos quatre projectes s'incorporaran a un programa de formació i acompanyament durant sis mesos en la “incubadora rural” posada en marxa per CaixaBank en col·laboració amb Rural Talent i que els procurarà formació i acompanyament durant sis mesos. En esta tasca de mentorització es tindran en compte aspectes relacionats amb la revisió de pla de negoci, expansió, xarxes de distribució i comercialització; hi haurà una sessió de treball amb empresa referent del sector; treballaran el camp de les microfinances; i, finalment, es plantejarà la millor manera de desenvolupar un pla de difusió, màrqueting digital i comunicació.
Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “són projectes que resolen necessitats reals que tenim en els nostres municipis i que tenen gran potencial per a generar recursos i ocupacions en el territori rural. Ha sigut molt satisfactori poder seleccionar estos projectes entre moltes iniciatives que es mereixien també un reconeixement i que tenen un interessant potencial per a afavorir oportunitats als nostres pobles. Això és possible perquè col·laborem amb un soci de primer nivell, com és CaixaBank, per a premiar el talent i posar-lo al servei de la dinamització econòmica als nostres pobles, millorar l'ocupació i combatre de manera activa el risc de despoblació”.
La convocatòria anava dirigida a emprenedors i emprenedores que o bé són autònoms o pertanyen a cooperatives i societats limitades, que estan actualment en l'inici o desenvolupament del seu projecte, amb un màxim de tres anys d'antiguitat, màxim de 150.000 € de facturació i situats en poblacions de fins a 10.000 habitants.
Els projectes han sigut analitzats i prioritzats per un comité d'avaluació amb experiència en suport a emprenedors del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader i aprovat en la seua Junta Directiva.
La sol·licitud per a participar en els “Premis a l'Emprenedoria Rural” incloïa la presentació d'un Pla de negoci que conté la següent informació: Definició del projecte, finalitat, objectius; tipus de projecte, així com descripció d'este; servei que aporta i com es desenvolupa; definició del mercat/client al qual es dirigeix; personal: capacitat tècnica i experiència.
Els projectes havien d'ajustar-se a fi de la convocatòria i havien de respondre a un problema o necessitat definida en el territori. En aquelles sol·licituds que complien els requisits sol·licitats s'han valorat favorablement:
Qualitat, capacitat tècnica i coherència del projecte amb uns resultats clars, objectius i mesurables per a resoldre els reptes definits pel territori corresponent.
Innovació i evolució en les accions previstes en el projecte.
Utilitat: donar resposta a una necessitat clarament identificada i ajustada a l'actual conjuntura i en línia amb els objectius de la convocatòria.
Eficiència econòmica: aportar informació que mostre una relació equilibrada entre
Sostenibilitat: capacitat del projecte per a ser rendible.
Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, l'Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.
Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots
És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'este territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.
Terra d'Oportunitats, l'impuls de CaixaBank al món rural
Terra d'Oportunitats és un programa d'Acció Social CaixaBank per a impulsar la creació d'ocupació, l'emprenedoria i la fixació de població en l'entorn rural i, així, aportar solucions al repte demogràfic del país, on més del 80% dels 8.131 municipis tenen menys de 5.000 habitants i la pèrdua de població és contínua.
El focus principal del programa és l'emprenedor rural com a via de dinamització d'entorn rural i protagonista de projectes amb futur, bé per tindre una idea a punt de llançar-se, o bé per crear una línia nova per a negoci en una petita empresa que està en procés de creixement.
Per a arribar a estes iniciatives d'emprenedoria, les direccions territorials de CaixaBank han buscat l'aliança amb grups de desenvolupament rural (GDR o GAL), vertaders coneixedors del teixit econòmic de les comarques. L'objectiu és ajudar directament a l'emprenedor rural, detectar les seues necessitats, i oferir-li formació i ajudes econòmiques a través d'estos GDR.
Terra d'Oportunitats en un programa col·laboratiu, on s'impliquen diferents àrees de CaixaBank: amb acompanyament i mentorització (l'Associació de Voluntaris CaixaBank), amb finançament (MicroBank i AgroBank) i creant una comunitat d'emprenedors de tot el país (en la incubadora creada per Rural Talent, amb l'impuls del banc).