L’UJI retrà homenatge als 100 anys d’art rupestre a Castelló
El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, han sigut els encarregats d'inaugurar les jornades «100 anys d'art rupestre a Castelló la Valltorta-Morella la Vella», organitzades per la Universitat Jaume I de Castelló i la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i que es desenvolupen al campus de Riu Sec i al Museu de la Valltorta i la cova dels Cavalls des del 29 de setembre fins a l'1 d'octubre.
El rector ha explicat que aquestes jornades «ens acosten amb més detall al magnífic conjunt d'art rupestre llevantí –Declarat en 1998 Patrimoni de la Humanitat- que apleguen les comarques castellonenques, i, més concretament, als conjunts dels quals enguany s'acompleix el primer centenari del seu descobriment, el de la Valltorta i el de Morella la Vella. Aquests dies es parlarà d'un patrimoni que esdevé la part més substancial del que és el conjunt més gran de pintures rupestres de tota Europa, malgrat les destruccions que en aquest cent anys ha patit i les pèrdues esdevingudes per causes naturals».
Així mateix, Climent ha anunciat que, a propòsit d'aquest primer centenari, «la Universitat Jaume I retrà homenatge a aquells antics pobladors i, junt amb ells, als qui van descobrir les coves i a totes les persones que des d'aleshores s'han acostat a aquestes pintures amb el respecte i veneració que inspiren i mereixen amb un monument que signifique, també avui, el nostre paisatge universitari». Així, l'artista Santiago Rebollida farà una escultura de ferro representant la cérvola de la Cova dels Cavalls, que s'ubicarà al campus universitari «per a recordar d'on venim i cap a on hem d'anar». De fet, a la inauguració de les jornades Rebollida ha presentat l'esbós d'aquesta escultura-memorial.
Aquestes jornades científiques se celebren amb motiu del centenari del descobriment dels abrics de pintura rupestre del barranc de la Valltorta i Morella la Vella, reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest esdeveniment s'engloba en l'Any Valltorta, que consisteix en activitats culturals, turístiques i educatives per a promoure aquestes pintures rupestres valencianes que són un referent internacional.
Les jornades compten amb les ponències de Bernat Martí i Rosa Enguix, del Museu de Prehistòria de València; Mauro Hernández, de la Universitat d'Alacant; Inés Domingo, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats de la Universitat de Barcelona; Esther López, del Centre Nacional de Recerca Científica de la Universitat de Tolosa; Clodoaldo Roldán, de la Universitat de València; José Luís Lerma, de la Universitat Politècnica de València; Artur Oliver i Ferran Olucha, del Museu de Belles Arts de Castelló; Valentín Villaverde, de la Universitat de València; i Rafael Martínez, de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració; Josep Casabó, de la Unitat de Patrimoni Historicoartístic; així com Consuelo Matamoros i Pere M. Guillem, del Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat.