elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI provarà en nou hospitals l'efectivitat d'una app per al control del dolor

L’UJI provarà en nou hospitals l'efectivitat d'una app per al control del dolor

    L’app desenvolupada pel Laboratori de Psicologia i Tecnologia (Labpsitec) de la Universitat Jaume I de Castelló per al control del dolor crònic es provarà en nou hospitals de Catalunya després dels bons resultats aconseguits en la millora dels tractaments amb pacients en l'Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona. L'aplicació informàtica desenvolupada pel grup Labspitec de l’UJI, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el CIBERobn de l'Institut de Salut Carlos III, serveix per a avaluar i monitoritzar la influència del dolor en la vida dels pacients amb dolor crònic i l'eficàcia del seu tractament, i es distingeix per estar validada científicament, segons recullen els resultats de l'estudi publicat recentment en la prestigiosa revista Clinical Journal of Pain.

    El contingut de l’app s'ha elaborat seguint les recomanacions de la Iniciativa sobre Mètodes, Mesures i Avaluació de Dolor en Assajos Clínics (IMMPACT) i facilita el seguiment del pacient durant 30 dies, mitjançant dos registres diaris amb preguntes breus sobre l'estat d'ànim, la intensitat i el tipus de dolor, la seua localització, la medicació que s'ha pres i els seus efectes adversos o les conseqüències en la vida diària, el somni, el treball o l'activitat física. Azucena García Palacios, investigadora del grup Labpsitec, destaca la importància de validar el rigor científic de l’app, mitjançant un estudi que acredita la correcta adaptació dels qüestionaris tradicionals de seguiment del dolor a una app. «S'ha treballat amb un equip d'especialistes per a reduir i adaptar el nombre de preguntes, de manera que els pacients hagen de realitzar dues avaluacions de tres minuts al dia, una al matí i una altra a la vesprada, per a realitzar un adequat seguiment sense que es perda el rigor científic, tal com queda acreditat en l'article publicat», explica.

    L’app permet monitorar el pacient durant el temps que transcorre entre consultes de manera que els facultatius puguen fer-ne un seguiment i conèixer si el tractament funciona o si cal realitzar algun ajust o intervenció. En aquest sentit, García Palacios destaca els bons resultats aconseguits amb pacients de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. «Entre visites mèdiques a aquest tipus de pacients poden passar mesos i en aquest temps els metges no saben com estan funcionant els tractaments i com evoluciona el pacient. El monitoratge amb l’app fa que li arribe una alarma al metge quan hi ha algun paràmetre fora del normal, com que el pacient prenga durant tres dies seguits medicació de rescat, és a dir, medicació més enllà del tractament normal. Això és un indicatiu que el tractament per si sol no és suficient, la qual cosa permet al metge reajustar-lo sense necessitat fins i tot d'una visita, simplement a través d'una trucada i ajustant el tractament en la recepta electrònica que el pacient pot arreplegar en el seu centre ambulatori», explica la investigadora de l’UJI. L'estudi realitzat ha provat la millora en el tractament del grup de pacients que han utilitzat l’app respecte a aquells que no van utilitzar aquest sistema de monitoratge. «Hem vist com les alarmes no han sigut excessives i es disparen principalment en els primers dies de tractament, la qual cosa permet reajustar-los, optimitzar-los i controlar-los», ressalta.

    Amb la finalitat d'ampliar els resultats a un estudi multicèntric, l’app es provarà ara en altres nou hospitals de Catalunya a través de la col·laboració establida amb la Societat Catalana de Dolor. Es tracta de confirmar sobre una població més àmplia que l'ús d'aquesta aplicació informàtica ajuda a detectar amb major rapidesa els casos en què la medicació contra el dolor no és efectiva i evitar els efectes secundaris d'un tractament que no és eficaç. Els principals avantatges de l'aplicació són que permet obtenir un perfil individual de la vivència del dolor; arreplega informació diàriament i en el mateix moment en què s'experimenta l'episodi de dolor, i el seu ús en dispositius mòbils és senzill. En aquest sentit, la investigadora explica que en el desenvolupament han treballat, a més d'especialistes en l'àmbit de la salut i la psicologia, tècnics experts en usabilitat, amb la finalitat que l'experiència siga agradable. «Hem aconseguit dades d'adherència d'un 76%, que és un percentatge molt alt que demostra que els pacients han contestat la majoria de les preguntes de forma constant». Els usuaris han de contestar un bloc de preguntes al matí i un altre a la vesprada, emprant únicament tres minuts en cadascun. «Algunes preguntes es repeteixen i altres varien, arreplegant informació rellevant de com experimenta el dolor cada persona i la influència de les condicions ambientals i socials en aquesta experiència».

    El programari «Monitor de Dolor» registrat i validat està llest per a la seua instal·lació i ús en dispositius Android. L’app oberta i gratuïta és útil per a la seua aplicació en sectors com ara la indústria farmacèutica i el desenvolupament de medicaments més eficaços contra el dolor; hospitals i centres dedicats a l'atenció de pacients amb dolors crònics, i assajos clínics i de recerca en psicologia clínica.

    Enllaç per a descarregar l’app: https://play.google.com/store/apps/details?id=monitordedolor.code&hl

    Referència bibliogràfica:

    Suso-Ribera C., Castilla D., Zaragozá I., Ribera-Canudas MV., Botella C., García-Palacios A. (2018). «Validity, Reliability, Feasibility, and Usefulness of Pain Monitor, a Multidimensional Smartphone App for Daily Monitoring of Adults with Heterogeneous Chronic Pain». Clinical Journal of Pain. 2018 Apr 13. doi: 10.1097/AJP.0000000000000618. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29659375/

    Pujar