L’UJI promou els beneficis de la innovació responsable entre les empreses d’Espaitec amb un taller pràctic
La Universitat Jaume I organitza l’11 de setembre de 2018 un taller formatiu de caràcter teòric-pràctic en el qual es donarà a conèixer a les empreses del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial, Espaitec, en què consisteix la recerca i innovació responsables (RRI per les seues sigles en anglès) i els beneficis que pot aportar l'aplicació d'aquest enfocament als processos de R+D+i, entre els quals destaca la major alineació amb els interessos del públic objectiu pel seu plantejament basat en la participació i el diàleg amb els grups d'interès. El taller gratuït prèvia inscripció es realitzarà de 16 a 18 hores en l'edifici de Espaitec 1.
A més, les empreses que participen en la sessió de formació tindran l'oportunitat de formar part d'una experiència pilot en la qual s'aplicarà la RRI de forma pràctica a l'àmbit empresarial de les organitzacions participants. Per a açò, es realitzaran accions de deliberació i participació amb diferents grups d'interès com a societat, investigadors, administració, etc. amb els quals es faran grups de discussió i taules obertes de debat amb la finalitat de determinar quins són les expectatives d'aquests públics i ajustar en major mesura els processos de recerca i innovació de les empreses, així com els seus productes.
Aquest taller formatiu dóna inici al projecte «Cap a una innovació responsable: els parcs científics com a motor de canvi», que es desenvoluparà fins a finals de 2018 i que té com a objectiu promoure la integració de la perspectiva de la RRI en els processos de recerca i innovació dels parcs científics.
Els parcs científics, com a espais generadors d'innovació i integració entre la recerca dels campus universitaris i el teixit productiu i empresarial, juguen un paper essencial en l'aplicació pràctica del model de la RRI, que promou unes pràctiques orientades a aconseguir resultats èticament acceptables, sostenibles i socialment desitjables a través de processos de diàleg. A més, la RRI s'ha convertit en els últims anys en un requisit transversal en les polítiques de ciència i tecnologia de la Unió Europea pel que la seua difusió en els parcs científics resulta de gran rellevància de cara a la participació de les empreses en projectes europeus.
El projecte està impulsat pel Vicerectorat de Recerca i Transferència de la Universitat Jaume I, a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), i compta amb el finançament de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.