L'UJI posa en marxa el primer projecte europeu que lidera en l'àmbit de les Humanitats
La rectora mostra el suport institucional al projecte ETHNA System d'ètica aplicada a la investigació
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha donat la benvinguda als socis del projecte ETHNA System que participen durant els dies 30 i 31 de gener en la reunió d'inici del primer projecte europeu liderat per l'UJI en l'àrea de les Humanitats. A través d'ETHNA System, un total de deu institucions de huit països treballaran durant els pròxims tres anys en el desenvolupament d'un sistema per a la governança ètica de la investigació i la innovació responsables i la seua implantació en sis institucions europees que financen o desenvolupen investigació, inclosa la Universitat Jaume I.
«Teniu per davant tres intensos anys de treball, però també el repte de visibilitzar la importància de les Ciències Humanes i Socials en la investigació i la transferència de coneixement cap a la societat», ha destacat Alcón. Així mateix, la rectora ha ressaltat el suport institucional al projecte, com deixa patent el fet que l'UJI vaja a ser un dels sis centres en els quals s'implantarà l'oficina ETHNA com a mecanisme per al foment de l'ètica i integritat de la investigació, la igualtat de gènere, la ciència oberta i el compromís ciutadà.
La rectora ha traslladat la seua felicitació als grups d'investigació de l'UJI «Ètica pràctica i democràcia» i «Dret, gènere i igualtat efectiva de dones i homes» per la seua participació en el projecte, així com a la seua directora, la professora d'Ètica Elsa González. Aquesta, per part seua, ha agraït el suport de la Universitat per a aconseguir posar en marxa aquest projecte «que ens permetrà treballar perquè el que és bo puga ser real. És a dir, que l'ètica passe de la teoria a la pràctica i que en aquest moviment puguem transformar les nostres institucions buscant fer real el sentit de justícia».
Com a coordinadora del projecte, González ha agraït «a tots els membres del consorci la confiança en la idea del projecte, la seua participació i la seua estada a Castelló per a la reunió inicial» que permetrà treballar al llarg de dos dies en la posada en marxa del projecte. El projecte està finançat a través de la convocatòria Horitzó 2020 de la Unió Europea i implementarà i validarà un sistema de governança ètica a través de la integració d'una oficina ETHNA en l'estructura de gestió de sis entitats del consorci: dues universitats, dos centres de finançament de la investigació i dos parcs tecnològics d'Espanya, Noruega, Estònia, Bulgària, Àustria i Portugal.