L'UJI obté una nova unitat associada d'R+D+i del CSIC en tecnologia de polímers
La Unitat de Tecnologia de Polímers de la Universitat Jaume I ha obtingut la condició d'unitat associada d'R+D+i en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a través de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) per un període de tres anys. La nova unitat estarà integrada pel professor Luis Cabedo Mas, com a responsable, i José Gámez Pérez, ambdós del Departament d'Enginyeria de Sistemes i Disseny de l'UJI i l'investigador de l'IATA, José María Lagarón Cabello.
El principal objectiu de la unitat és formalitzar la col·laboració existent entre el Grup d'Investigació de Tecnologia de Polímers de l'UJI i el Laboratori de Nous Materials i Nanotecnologia de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments amb el propòsit d'investigar conjuntament en el desenvolupament de nous materials per a l'envasament alimentari i presentar-se a convocatòries nacionals i europees de projectes d'investigació.
«El grup liderat per l'investigador José María Lagarón —explica el professor Luis Cabedo— dissenya sistemes antimicrobians, antioxidants, d'alta barrera o control de temperatura i nosaltres, a l'UJI, com a enginyers, els transformem en un envàs, procurem adaptar-lo a la indústria i en les nostres instal·lacions podem, fins i tot, crear prototips. Entre els dos equips cobrim tot el cicle de creació d'un envàs, des de la idea i les propietats fins a la fabricació d'un model».
La relació entre ambdós equips d'investigació s'ha mantingut des de l'any 2002 ininterrompudament i fins ara ha aconseguit uns excel·lents resultats, atesa la compatibilitat en els camps de recerca dels grups. Mostra d'això són els cinc projectes d'investigació conjunts consecutius desenvolupats dins del Pla Nacional, així com la publicació d'una trentena d'articles, una patent, diverses tesis doctorals i nombroses participacions en congressos nacionals i internacionals.
La col·laboració entre els dos equips està basada en la compatibilitat de les seues línies d'investigació. El grup de l'IATA està especialitzat en el desenvolupament de nous sistemes d'envàs actiu, així com de noves formulacions per a materials d'aplicació en l'envàs alimentari. El grup de l'UJI és especialista en el processament de materials polimèrics i en la caracterització de sistemes complexos basats en aquests materials.
«L'envàs ha suposat una revolució des del punt de vista de la seguretat alimentària perquè evita les intoxicacions», comenta l'investigador Luis Cabedo. «Els polímers són unes molècules que tenen un comportament molt particular i són molt interessants des de la perspectiva tecnològica. Avui en dia és molt difícil fer-nos una idea de la vida sense ells», explica.
Habitualment, el grup de l'IATA desenvolupa la formulació d'un nou sistema d'envàs actiu i el grup castellonenc s'encarrega d'implementar-lo mitjançant un processament convencional en un sistema d'escala pilot i de caracteritzar les propietats finals d'aquest. Aquesta simbiosi és particularment adequada per a la realització de projectes amb component industrial o aplicat en què es busque el desenvolupament integral d'un producte.
A més, la relació durant aquests quinze anys ha permès comptar amb equips i infraestructura complementària en les dues entitats que ha sigut utilitzada indistintament per ambdós equips. També és habitual la visita d'estudiantat de doctorat per la realització d'algun assaig o les reunions de coordinació per al desenvolupament dels projectes conjunts.