elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'UJI finalitza la primera fase de l'inventari arqueològic de Vistabella del Maestrat

L'UJI finalitza la primera fase de l'inventari arqueològic de Vistabella del Maestrat
  • El projecte del programa Encultura s'enquadra en el marc de les actuacions desenvolupades per l'UJI cap al món rural i en la lluita contra la despoblació

MÉS FOTOS
L'UJI finalitza la primera fase de l'inventari arqueològic de Vistabella del Maestrat - (foto 2)
L'UJI finalitza la primera fase de l'inventari arqueològic de Vistabella del Maestrat - (foto 3)

El projecte «Inventari Arqueològic de la Mancomunitat de Municipis de Penyagolosa-Pobles del Nord», finançat pel programa de projectes culturals Encultura UJI del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals, i dirigit pel catedràtic Miguel Ángel Moliner, ha completat el segon any d'execució amb el desenvolupament de la primera fase de treballs per a l'elaboració de l'inventari arqueològic del terme municipal de Vistabella del Maestrat.
L'equip ha dut a terme una investigació de gabinet que li ha permès establir un mapa de jaciments potencials a partir de les dades proporcionades per la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, l'EspeleoClub de Castelló, el Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP) de la Diputació de Castelló i el Museu de Belles Arts de Castelló.

També s'ha comptat amb dades proporcionades per informants clau i d'articles publicats en diferents revistes. A partir d'aquesta informació s'ha elaborat un llistat inicial de jaciments a visitar. Amb l'autorització de la Direcció General de Patrimoni Valencià s'ha dut a terme el treball de camp que en aquesta primera fase ha consistit en la visita a un total de 30 ubicacions. La prospecció ha confirmat un total de 21 localitzacions amb interès arqueològic.

Respecte a les troballes, s'ha identificat un jaciment del III-II mil·lenni a.C., quatre de l'edat del ferro antic (s. VIII-VI a.C.), cinc del període ibèric (s. VI-I a.C.) i dos d'època romana (s. I a.C.-476 d.C.). Destaca la gran quantitat de jaciments de l'edat mitjana amb un total d'11, especialment del període islàmic representat per set jaciments. Aquestes troballes continuen corroborant les dades obtingudes durant el primer any d'investigació, confirmant l'alta densitat de població històrica a l'interior muntanyenc de Castelló. A més, la identificació de diferents jaciments que han estat ocupats ininterrompudament en diferents èpoques confirmen l'assentament humà en aquest territori des de fa més de 5.000 anys.

Aquest projecte del programa Encultura UJI contempla l'elaboració del catàleg arqueològic dels quatre municipis de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord: Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos. Els treballs es van iniciar en 2019 quan es va elaborar l'inventari arqueològic d'Atzeneta del Maestrat. En aquests moments Atzeneta i Xodos tenen l'inventari complet i durant 2020 s'ha desenvolupat la primera fase de Vistabella del Maestrat. Per a completar el projecte queda la segona fase de la prospecció del terme municipal de Vistabella i elaborar el de Benafigos.

Aquest projecte s'enquadra en el marc de les actuacions desenvolupades per l'UJI cap al món rural i en la lluita contra la despoblació. L'inventari ajudarà als pobles de la Mancomunitat en l'actualització i modificació del Catàleg de Béns inclosos en el Pla General d'Ordenació Urbana, posarà a la disposició del CRA Penyagolosa un nou recurs educatiu perquè l'alumnat conega millor la història del seu territori, i permetrà dissenyar productes turístics culturals basats en l'arqueologia i la història dels nostres pobles i territoris.

Pujar