elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI crea un grup impulsor per a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

L’UJI crea un grup impulsor per a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
    MÉS FOTOS
    L’UJI crea un grup impulsor per a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) - (foto 2)
    L’UJI crea un grup impulsor per a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) - (foto 3)

    La Universitat Jaume I ha creat un grup impulsor per a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Aquest grup motor, presidit per la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez Moya, està integrat per altres tres vicerectorats, representants de grups d’investigació dels quatre centres de l’UJI, del PAS i del Consell de l’Estudiantat, així com diferents serveis, oficines i unitats universitàries. L’objectiu del grup impulsor és programar accions amb la col·laboració de grups interns i externs que permeten a la Universitat Jaume I avançar en el compliment dels ODS.

    Les universitats, com a institucions amb un marcat compromís social, estan cridades a exercir un paper fonamental en l’assoliment dels ODS, contribuint en àrees tan importants com l’aprenentatge i l’ensenyament, la investigació, la governança institucional, les polítiques de gestió i extensió universitària, i el lideratge social. 

    En aquest sentit, la Universitat Jaume I ha dut a terme diverses accions, fonamentalment a través de la formació des de l’any 2017, amb l’organització de cursos entorn de la transversalització dels ODS dirigides al PDI, al PAS i a l’estudiantat. Així mateix, a través de moltes altres accions dirigides des de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Solidaritat. Ara la Universitat Jaume I pretén anar més enllà i convertir-se en un referent tant en  el compliment com en el desenvolupament i satisfacció dels ODS. Per a això, pretén posar en marxa un programa d’accions per al foment i la promoció de polítiques d’igualtat, sostenibilitat, gènere, educació de qualitat, desenvolupament humà, etcètera; així com ordenar i fer més visibles el gran nombre d’accions que s’han implementat al llarg dels últims quatre anys.

    La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha remarcat el compromís del Consell de Direcció amb l’Agenda 2030, ja manifestat en les línies estratègiques de l’UJI 2019-2020, i ha encoratjtat el grup motor en l’acompliment de la seua missió, així com ha animat a tota la comunitat universitària a involucrar-se activament en el compliment dels ODS.

    Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), oficialment coneguts mitjançant l'agenda per «Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible», són un conjunt d’objectius relacionats amb el futur desenvolupament internacional creats per les Nacions Unides i promoguts com a Objectius Mundials per al Desenvolupament Sostenible. Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (OSM), que caducaren a final de 2015. Els ODS seran vàlids de 2015 a 2030. Hi ha 17 objectius i 169 metes específiques per a aquests objectius.

    A diferència dels ODM, que van ser elaborats per un grup d'experts a porta tancada, els ODS són el resultat d'un procés de negociació que va involucrar 193 estats i la participació sense precedents de la societat civil amb una representació àmplia dels punts de vista de les diverses parts interessades, ONG, empreses, etc. Mentre que els ODM es van centrar principalment en l'agenda social, els ODS són d'ampli abast i s'hi abordaran de manera interconnectada els elements del desenvolupament sostenible: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient. Per altra banda, mentre que els ODM estaven dirigits als països en desenvolupament, els ODS es dirigeixen a tots els països.

    Pujar