L’UJI conclou el procés participatiu per a elaborar l’estratègia climàtica
La Universitat prepara les primeres accions d’impuls de l’energia solar alhora que farà aportacions a l’esborrany de l’avantprojecte de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica
La Universitat Jaume I (UJI) ha conclòs el procés participatiu per elaborar l’estratègia institucional davant la crisi climàtica, atenent l’escenari postcoronavirus, i avui, Dia Mundial del Medi Ambient, anuncia que prepara ja la posada en marxa de les primeres accions d’aquest pla d’acció en l’horitzó de 2022, entre elles, l’impuls a les infraestructures d’energia solar fotovoltaica a fi d’aconseguir un campus autosuficient. Mentrestant, l’entitat acadèmica té previst fer aportacions a l’esborrany de l’avantprojecte de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica mitjançant l’assistència a les meses sectorials del Consell Assessor i de Participació de Medi Ambient (CAPMA) del Govern Valencià.
El Vicerectorat de Campus i Vida Saludable, sota el lideratge de Rafa Mayo, ha organitzat quatre reunions amb el grup de treball per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic per tal d’afrontar la emergència climática, declarada pel Consell de Govern el passat octubre. En paral·lel, també ha treballat un altra comissió per a assolir la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, presidit per la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez.
Mentre s’elabora l’estratègia contra l’emergència climàtica i es dota de pressupost global, la institució ha decidit anunciar avui la decisió d’impulsar accions prioritàries acordades pel grup de sostenibilitat. Entre elles, i a l’espera de l’últim vist-i-plau de l’Oficina Tècnica d’Obres i Projectes (OTOP), la instal·lació, ja dotada de finançament, per cobrir de plaques solars el sostre de l’edifici d’ampliació de la Facultat de Ciències de la Salut. De fet, l’entitat aspira a cobrir la seua demanda elèctrica amb un 20% de fonts renovables en 2030.
UN TOTAL DE 75 FONTS PER EVITAR PLÀSTICS D’UN SOL ÚS
Altres dels compromisos sorgits d’aquesta comissió per la sostenibilitat i la crisi climàtica de l’UJI han estat un pla per limitar les emissions de CO2 responsables de l’escalfament global provocades per la mobilitat, alhora que afavorir els desplaçaments sostenibles, o l’aposta per a evitar envasos d’un sol ús i plàstics com també minimitzar la generació de residus i incrementar els nivells de reciclatge. En aquest sentit, l’UJI anuncia, a més, que està aprovat un pla d’instal·lació general de 75 fonts d’aigua en diversos llocs i edificis del campus.
APORTACIONS EN ENERGIA, MOBILITAT, URBANISME O BIODIVERSITAT
D’altra banda, la Universitat Jaume I participarà, al llarg dels pròxims dies, en reunions sectorials del el Consell Assessor i de Participació de Medi Ambient (CAPMA) de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per tal de fer aportacions al text de l’esborrany de l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana. Concretament, els representants de l’UJI han estat convocats a totes les meses sectorials de debat del CAPMA, centrades en energia, edificació i urbanisme, mobilitat, recursos naturals i sectors productius a fi d’aportar la visió i prioritats de l’entitat universitària de Castelló de la Plana a la nova norma autonòmica en tràmit.