L’UJI i CEFIRE lliuren els guardons als joves investigadors i investigadores d’«El gust d’investigar»
El lliurament de premis i diplomes de la X Reunió Científica «El gust d'investigar» ha posat el punt final a un any de treball que ha congregat durant la reunió científica a un centenar de persones, entre alumnat, professorat i familiars, en l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, amb l’exposició dels 12 treballs d’investigació realitzats al llarg del curs acadèmic. Paral·lelament a les presentacions, els grups havien confeccionat un pòster explicatiu que s’ha exposat en el vestíbul de l’Escola.
Aquest concurs, organitzat per l’ESTCE i el CEFIRE de Castelló, amb la col·laboració de les empreses UBE i Aquarama i els vicerectorats d’Estudiantat i Investigació de l’UJI, ha comptat amb la participació de 32 alumnes de quart d’ESO i primer de batxillerat, tutoritzats per 10 membres del professorat. L’alumnat pertany a centres d’educació secundària de Benicàssim, Castelló de la Plana, Nules, Torreblanca i Vila-real.
Els equips guanyadors d’aquesta convocatòria han sigut els següents:
El premi de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals ha sigut per la investigació titulada «Refreda la teua aula», presentada per Ángel Bou Ibáñez, Gemma García Ortí i Paula Viciano Cansino, tutoritzats per Miguel Ángel Lozano Quilis, de l’IES Vicent Sos Baynat de Castelló de la Plana.
L’equip guanyador en l’àrea de Matemàtiques, Física i Química ha sigut el format per Ferran Pérez Romero i Gogdan Georgel Dobre de l’IES Penyagolosa de Castelló de la Plana amb el treball «És visible el so?», tutoritzat per la professora Rosa Salvador Tena.
El guardó en l’àrea de Ciències de la Vida, la Salut, la Terra i el Medi Ambient ha sigut per a l’equip format per Sofía Mileo Llueca, María Tena Blasi i Ana Meseguer Esbri de l’IES Gilabert Centelles de Nules amb el treball «Una dolça Pasqua per als diabètics» tutoritzat per el professor Fran Vilanúa Mata i la professora Marta Hernández Sánchez.
En l’àrea de Tecnologia i Informàtica el guardó ha sigut per l’alumnat Adela Archilés Segarra, Larisa Nicoleta Caranescu i Roberto Chesa Maso, de l’IES Penyagolosa de Castelló de la Plana amb el treball «Smart-City i Big Data» tutoritzat pel professor Joaquín López Sánchez-Montañés.
El guardó a la millor presentació oral ha recaigut en Víctor Salas Vilarroig, Laia de la Cruz Boix i Daniel Ferrando Chejuta de l’IES El Prat de Torreblanca, amb el treball «Rentant-nos les lents», sota la tutorització dels professors Juan Diego Sánchez Ferreres i Raúl Portolés García.
I el premi al millor pòster ha estat per a Alex Claverías Martínez i Alejandro Gil Cebrián del Col·legi Santa María de Vila-real amb el treball «Scyliorhinus Canicula» tutoritzat pel professor Francisco Marco Moreno.
El comitè científic d’aquesta edició ha estat format per Sergio Mestre, Sergio Meseguer i Consuelo García de CEFIRE Castelló; Ana Piquer, Antonio Gallardo, Arianna Renau, Ana Belén Vicente i Lluís Martínez de l’UJI. L'objectiu del concurs és que els joves, en equips de dues, tres o quatre persones i tutoritzats per un membre de seu professorat, desenvolupen un treball d'investigació en diverses àrees de coneixement com ara les matemàtiques, les ciències de la vida, la salut, el medi ambient, la tecnologia o la informàtica.