L’UJI acull una jornada sobre les oportunitats del mecenatge privat per a les universitats
L’Oficina de Mecenatge de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha celebrat una jornada a la Universitat Jaume I per a explicar les oportunitats de la nova llei de mecenatge per a projectes culturals, científics i esportius no professionals. La jornada ha sigut a càrrec de M. José Rodrigo i Carmen Llacer, de l’Oficina de Mecenatge, acompanyades pel vicerector d’Investigació i Transferència de l’UJI, Jesús Lancis.
M. José Rodrigo ha apuntat que un dels principals objectius de la Llei 20/2018 és donar suport als grups d’investigació davant l’escassetat de recursos a través del foment del mecenatge de caràcter privat. «Aquesta llei tracta d’impulsar el mecenatge científic, a més del cultural i esportiu, perquè és una modalitat que està molt abandonada i és una forma de fer participar a la societat en els projectes de recerca i que es done a conèixer els avanços que s’estan desenvolupant», ha assenyalat. Així, ha explicat que el mecenatge, a diferència del patrocini, és altruista atès que el mecenes no rep una contrapartida, tan sols una desgravació del 25% en l’IRPF del tram autonòmic, que també és compatible amb l’estatal.
A més, ha assenyalat que les universitats són beneficiàries privilegiades atès que els seus projectes tenen la qualificació automàtica d’interès social, un requisit indispensable per a aquesta convocatòria que és avaluada per un consell assessor. En aquest sentit, el consell assessor també s’encarregarà de garantir el control i transparència d’aquest procés. Cal destacar que els projectes que estiguen aprovats estaran en una plataforma web per tal que siguen públics i es puga col·laborar en alguna de les dues modalitats de mecenatge: donacions o préstecs d’ús.
Finalment, M. José Rodrigo ha comentat que una vegada realitzat el projecte és obligatori fer activitats de difusió per tal de donar a conèixer a la ciutadania el que s’ha desenvolupat amb les donacions.