elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La lluita d'uns professors de Castelló per poder tenir cura de la seva filla amb leucèmia

La lluita d'uns professors de Castelló per poder tenir cura de la seva filla amb leucèmia
  • Demanen que el pare puga acollir-se a la reducció de jornada total per estar a casa amb la seua filla: "Som forts, estem forts i estarem junts"

MÉS FOTOS
La lluita d'uns professors de Castelló per poder tenir cura de la seva filla amb leucèmia - (foto 2)

"I així, de sobte, tot canvia. Tot es paralitza i es transforma. Ningú et prepara per saber que vas a viure un procés de curació leucèmica de la teua pròpia filla de dos anys. Som forts, estem forts i seguirem junts ". Rosa Martí i Jorge Arnau són dos professors de Nules que s'han convertit en l'exemple de que l'amor als fills tot ho pot.

A principis d'any van diagnosticar càncer a la sevu filla Abril, concretament leucèmia limfoblàstica aguda. Amb tan sols 32 mesos, la xiqueta s'enfronta a dos anys de durs tractaments -la seua leucèmia està qualificada d'alt risc- el que li està fent passar moltes hores en hospitals, sessions de quimioteràpia i medicació per seguir lluitant.

Els seus dos pares són professors en escoles públiques de Castelló i demanen que un dels dos puga quedar-se a casa amb la seua filla, però la legislació no ho posa tan fàcil: "Només tenim dret a la reducció de jornada d'entre el 50 i el 80 %. En el nostre cas seria Jordi, el pare, el que es quedarà a casa amb ella però només podem accedir al 80% del permís, el 99% és per a casos molt greus i esperem no arribar a aquest punt ", ens ha explicat Rosa en una entrevista amb elperiodic.com.

Es dóna la circumstància que un mes després de diagnosticar-li la malaltia a Abril, va nàixer la seua segona filla, Arlet, de manera que han pogut acollir-se a la baixa de maternitat i paternitat per cuidar de la nena i acompanyar durant el tractament a la major. Una cosa que a partir de setembre podria canviar: "Jo tornaré a fer classe però volem que el meu marit puga estar a casa amb ella. Té per davant molts dies d'hospital, de quimioteràpia i necessita algú les 24 hores del dia ", ens expliquen.

La legislació permet acollir-se a una reducció de jornada per tenir cura de fills malalts de càncer però només es contempla el 99% per a casos d'extrema gravetat. Tots dos progenitors, veient que no són els únics que s'han trobat en aquesta situació, han llançat una campanya per demanar a les administracions competents -en aquest cas la Conselleria d'Educació- que modifique la legislació.

"Nosaltres hem pogut estar al principi de la quimioteràpia amb ella perquè va nàixer la nostra segona filla però imagina't que de cop i volta diagnostiquen càncer al teu fill, el recurs més fàcil és la baixa i ens sembla injust que no es facilite altra alternativa en un moment tan difícil ", ens explica la Rosa.

Abril és molt forta, ens explica la seua mare: "La xiqueta està feliç, té ganes de jugar i és una campiona, ella mateixa ho diu". Estan a casa aïllats ja que qualsevol refredat, bacteri o virus podria agreujar més la situació. Mentrestant, esperen que la solució arribe prompte i així ho han demanat. Moltes associacions i sindicats els estan tractant d'ajudar: "Des Aspanion s'han bolcat amb nosaltres".

La Conselleria es compromet a buscar una solució

Des de la Conselleria d'Educació han explicat a elperiodic.com que la reducció horària del personal docent amb fills amb càncer va del 50 al 99% segons la gravetat de cada cas i han demanat a la família que els aporte a finals de juny la documentació mèdica actualitzada sobre la situació de la seua filla per poder graduar l'abast de la reducció horària del permís retribuït a què tenen dret.

"La Conselleria és molt sensible davant aquest tipus de situacions i estudiarà la petició, un cop la família ens remeta a finals de juny la documentació mèdica sol·licitada. Aleshores estarem en condicions de valorar la reducció horària a aplicar".

Els permisos retribuïts, per cert, es concedeixen per mig curs i es van renovant si la situació clínica no millora.

Pujar