elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, protagonistes dels videojocs Planeta Debug de l’UJI

La lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, protagonistes dels videojocs Planeta Debug de l’UJI
  • La directora de l’ESTCE, Amèlia Simó, valora el Living Lab per la innovació en la divulgació científica i del canvi climàtic i el seu atractiu per captar talent jove a la universitat

MÉS FOTOS
La lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, protagonistes dels videojocs Planeta Debug de l’UJI - (foto 2)
La lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, protagonistes dels videojocs Planeta Debug de l’UJI - (foto 3)
La lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, protagonistes dels videojocs Planeta Debug de l’UJI - (foto 4)

L’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) de la Universitat Jaume I ha acollit aquest matí la presentació final dels nou videojocs sobre canvi climàtic creats per alumnat de tercer curs del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs en el marc del Living Lab Planeta Debug, cofinançat per la Fundació Daniel i Nina Carasso. La lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica han estat protagonistes de diversos jocs, tots ells, inspirats per línies de recerca de l’UJI.

La directora de l’ESTCE, Amèlia Simó, ha valorat en la inauguració de la jornada Videojocs Talks el projecte Planeta Debug perquè «aposta per la innovació en la divulgació científica i, especialment, d’un tema tan actual i interdisciplinar com ara el canvi climàtic, però que, alhora, dóna projecció als estudis i aporta atractius per captar talent jove a la nostra universitat». Per la seua banda, el vicedirector del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, Raúl Montoliu, ha animat l’estudiantat a aprofitar l’oportunitat del Living Lab Planeta Debug «per construir un portfolio professional per tal de preparar el seu accés al món laboral».

Nou grups d’investigació dels quatre centres de l’UJI han col·laborat amb l’alumnat per tal d’inspirar el disseny de videojocs amb elements de la recerca científica vinculada amb el canvi climàtic. Aquest línia de treball, anomenada Good Game, ha estat possible pel foment del treball per projecte de les assignatures Enginyeria del Programari, amb els professors Antonio Morales i Enric Cervera; Art del Videojoc, amb el professor Diego Díaz, i Disseny Conceptual de Videojocs, impartida per Emilio Sáez, també membre del grup de recerca ITACA i investigador principal de Planeta Debug.

Els professors responsables de les tres assignatures, després de la presentació final dels nou videojocs, argumenten que la iniciativa ha estat «molt satisfactòria després de veure com s’han solidificat nou projectes de videojocs tan originals i autèntics sobre un repte tan potent com ara la lluita contra el canvi climàtic». Alhora, «el vessant científic que aporten aquests jocs és una innovació en la creació de conceptes de videojocs que s’orienten a donar llum sobre la ciència, la qual pot esdevindre un vehicle per a la seua construcció», afegeixen Sáez, Morales, Díaz i Cervera.

La jornada de Videojocs Talks, organitzada per UJIGameLab i Planeta debug, ha comptat amb amb les ponències de Luis Oliván, cofundador i productor de Fictoriorama Studios titulada «De monitos y nintendos: inventando historias en Fictiorama Studios», i de Diego Freire, marketing & PR manager and Game Writer de Chibing Studio, «Un planeta pequeño, una isla e Instagram: la historia de Chibig».

DINÀMIQUES DE JOC

Aquest curs han participat en la línia Good Game del Living Lab Planeta Debug els professors Leonor Hernández, del Grup de Fluids Multifàsics; Vicent Arbona, del Grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia; Ivan Mora-Seró, del Grup de Semiconductors Avançats; Gladys Mínguez, del Grup de Recerca en Òptica; Vicent Baydal, del Grup d’Història i Dret Forals Valencians; María Ibáñez, de l’Institut Universitari de Plagues i Agricultura, Lucia Reig, María José Ruá i Àngel Pitarch, del Grup de Tecnologia, Qualitat i Sostenibilitat en l’Educació; Pedro Sanz, del Laboratori d’Interacció i Sistemes Robòtics i Conrado Martínez, del Grup Melanogén. Els videojocs dissenyats basats en aquestes investigacions són, respectivament: Mission Ozono, Blooming Violent, The Lightbringer, NanoDoctor, Version 18, Overdose, Mr Coating, The Wayback i Last Sunlight.

ART CIUTADÀ I FUNDACIÓ DANIEL I NINA CARASSO

Un equip interdisciplinari d'investigació de la Universitat Jaume I (UJI) va aconseguir un projecte de la Fundació Daniel i Nina Carasso en el seu programa d'Art Ciutadà centrat en iniciatives relacionades amb la temàtica Compondre sabers per a comprendre els desafiaments contemporanis el passat setembre. El Livint Lab Planeta Debug, el qual es desenvoluparà durant dos anys, va ser seleccionat entre les 152 propostes presentades en aquesta modalitat.

La Fundació Daniel i Nina Carasso desenvolupa la seua activitat a França i Espanya. Es va crear 2010 en honor a Daniel Carasso, fundador de Danone, i la seua esposa Nina. El seu treball consisteix en acollir, donar suport, acompanyar i connectar a les persones que s'atreveixen a mirar i a construir el món de forma diferent en les seues dues línies de treball: l'Alimentació Sostenible i l'Art Ciutadà. Es tracta d’una fundació Grant Maker (exclusivament finançadora d'iniciatives d'interès general), de patrimoni familiar, afiliada a la Fondation de France. És independent de qualsevol societat mercantil.

Pujar