L'IVCR+i restaura una espasa del segle XIV del castell d'Aín
De 94 centímetres de longitud, és de ferro, juntament amb altres materials com un cresol de ceràmica vidriada
L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat una espasa medieval datada en el segle XIV procedent del castell d'Aín, que va ser recuperada per unes excavacions que va impulsar l'Ajuntament de la localitat.
El desembre de 2018 es va dur a terme la segona fase del projecte d'intervenció arqueològica del castell i es va excavar una les estances principals del castell, un espai amb sòl de morter, una zona de llar i un banc obrat. En aquest es va produir la troballa d'una espasa de ferro juntament amb altres materials, com un cresol de ceràmica vidriada.
L'espasa té unes dimensions de 94 centímetres de longitud, amb una creu de quasi 13 centímetres. Es tracta d'una espasa de pom esfèric, amb guarnició de creueres corbades i simètriques amb final esfèric en les quals s'han trobat restes de decoració amb plata que possiblement cobria la totalitat de l'empunyadura.
La fulla és ampla, de forma lenticular, de doble tall, amb canal en el terç fort i mitjà. En l'empunyadura conserva dues anelles de bronze reblat que envolten l'espiga que degueren fixar part de l'empunyadura d'un altre material no conservat. En la fulla s'aprecia l'estria central amb unes inscripcions de creus i altres signes. La fulla conserva les marques produïdes pel xoc d'altres armes en combat.
La restauració realitzada per l'IVCR+i ha inclòs la neteja dels productes de corrosió mitjançant tecnologia làser. Prèviament es van realitzar anàlisis radiològiques per a determinar l'estat del cos metàl·lic i definir el grau d'intervenció així com anàlisis per fluorescència dels components metàl·lics que van determinar que l'espasa estava fabricada en acer; les anelles de l'empunyadura, en bronze, i els niellats i la decoració, en fil de plata.
Per la tipologia i el context arqueològic la peça ha sigut identificada de moment com a espasa de tipologia francesa del segle XIV i la seua troballa s'ha relacionat amb la destrucció del castell d'Aín durant la Guerra dels Dos Peres (1356-1367).