L'investigador de l’UJI Rafael Ballester presenta a la Universitat de Connecticut els avanços sobre salut sexual desenvolupats per Salusex-Unisexsida
La unitat de recerca ha realitzat els projectes més importants d'Espanya sobre qualitat de vida de persones amb VIH i sobre addicció al cibersexe
Rafael Ballester, professor del departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia i coordinador de la Unitat de Recerca sobre Sexualitat i Sida de la Universitat Jaume I, ha impartit una conferència als Estats Units per invitació de la Universitat de Connecticut sobre el treball que l'equip d'investigadors de la unitat Salusex-Unisexsida porta desenvolupant des de l'any 1993 en promoció de la salut sexual. La Universitat de Connecticut és una de les més prestigioses del món en l'àmbit de la recerca sobre la Sida pel que aquesta invitació suposa un reconeixement a la labor realitzada pel grup liderat per Ballester en el seu vessant aplicat i de recerca.
En la conferència, titulada «Promoting sexual health in Spain» i emmarcada en el cicle de conferències del Institute for Collaboration on Health, Intervention, and Policy de la UConn, Ballester ha abordat els primers estudis del grup de recerca, realitzats a principis dels anys 90, en els quals es van analitzar les actituds sexuals de la població general així com aspectes bàsics de la sexualitat de xiquets, adolescents i joves.
Posteriorment, ha exposat les principals troballes en l'àmbit de la prevenció sexual de la Sida tant en la població general com en col·lectius específics. En aquest sentit, el grup ha analitzat la prevalença de pràctiques sexuals de risc entre adolescents i joves però també els factors associats a tals pràctiques. Destaquen els estudis sobre l'eficàcia diferencial de diferents intervencions per a la prevenció del VIH, el perfil psicològic que caracteritza a les persones que realitzen pràctiques insegures i la necessitat de realitzar programes ajustats als diferents perfils d'individus.
Ballester també ha tractat en la seua intervenció els resultats obtinguts en col·lectius específics com el dels homes que tenen sexe amb altres homes, lesbianes, treballadors masculins del sexe, persones transsexuals i discapacitats intel·lectuals. Concretament, amb aquest últim col·lectiu s'està treballant actualment per a ajudar-los a desenvolupar una sexualitat saludable i protegir-se dels intents d'abús sexual.
Així mateix, també s'han abordat els estudis sobre la qualitat de vida i adherència al tractament de persones amb infecció per VIH, línia en la qual el grup de recerca va desenvolupar el primer programa d'intervenció psicològica a Espanya. Cal destacar que en aquesta línia de recerca el grup va desenvolupar el major projecte de recerca psicosocial que s'haja desenvolupat a Espanya, finançat pel Ministeri de Sanitat i en el qual van participar nou hospitals, set universitats i nombroses ONG de tota Espanya.
El professor també ha exposat els estudis que estan duent a terme actualment centrats en el desenvolupament de programes de tractament per al control dels impulsos sexuals (fonamental per a la prevenció d'embarassos no desitjats, conductes sexuals de risc, parafílies i agressions sexuals) i l'addicció al cibersexe, línia en la qual també han desenvolupat l'estudi més important realitzat en el país amb més de 3.000 participants de totes les edats i regions d'Espanya. Aquesta línia ha donat com resultat la primera plataforma en línia en l'àmbit hispà per a l'avaluació i tractament de l'ús patològic del cibersexe i el lideratge d'una xarxa europea centrada en la recerca sobre el sexe en línia.
Finalment, Ballester ha destacat la col·laboració que Salusex-Unisexsida ha establit durant aquests anys amb altres països com Nicaragua, El Salvador, Argentina, Mèxic, Colòmbia, Equador o Cuba.
Cal assenyalar que paral·lelament a la labor investigadora de Unisexsida també destaca la seua labor en l'àmbit de la promoció de la salut sexual a la Universitat Jaume I des de l'any 1993 així com en altres centres educatius i col·lectius on s'han desenvolupat programes i impartit nombroses xarrades sobre temes com ara sexisme, agressió i abús sexual, prevenció d'embarassos no desitjats i infeccions de transmissió sexual en adolescents i joves, orientació sexual, transsexualitat, homofòbia, bifòbia i transfòbia, cibersexe, sexting i prostitució, entre uns altres.