L’Institut de Materials Avançats de l’UJI participa en un projecte europeu per a millorar la sensibilitat i la resolució espacial dels detectors de raigs X
Un grup d’investigadors de l’Institut de Materials Avançat de la Universitat Jaume I treballaran des del mes de gener en el desenvolupament d’un nou sistema d’imatges mèdiques (raigs X) que proporcione major sensibilitat i resolució espacial en comparació amb les que existeixen actualment (centellejadors de iodur de cesi) i que serviran per a afavorir el diagnòstic durant la intervenció i el tractament de diverses malalties com la cardiovascular (ECV) i la pulmonar obstructiva crònica (EPOC).
L’equip castellonenc serà l’encarregat de portar a terme l’estudi de la part física del dispositiu i el funcionament, analitzant el tipus de material més adequat per al nou sistema. La idea és emprar un semiconductor nou, en concret, les perovskites d’halurs de plom, perquè «compten amb propietats molt interessants electrònicament, com la conducció de la càrrega sense pèrdues o l’augment de la sensibilitat del detector» explica Germà Garcia Belmonte, coordinador de l’equip a l’INAM. A més a més, aquest material conté plom, iode i brom, elements que absorbeixen bastant bé la radiació.
El projecte PEROXIS «Ground-breaking perovskite tecnologies for advanced X-ray medical imaging systems» (Tecnologies innovadores de perovskita per a sistemes avançats d’imatges mèdiques de raigs X) té com a principals objectius millorar l’eficiència i la resolució espacial dels detectors de raigs X i validar la viabilitat de la imatge de contrast amb el propòsit d’afavorir la implantació d’stents en temps real, perquè l’especialista que realitza la intervenció puga monitoritzar la introducció del catèter en les artèries del cor en els casos de malalties cardiovasculars. En els pacients amb insuficiència pulmonar, el nou detector permetrà un diagnòstic precoç, perquè ara s’observa l’obstrucció però en un estat més avançat de la malaltia.
El projecte multidisciplinari serà desenvolupat per un consorci de set socis de quatre països de la Unió Europea (França, Alemanya, Espanya i Països Baixos) que abasten el món acadèmic, RTO i industrial. La coordinació recau en el Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA) de França i compta amb la participació de l’Institut de Materials Avançats de l’UJI (amb els investigadors Germà Garcia Belmonte, Antonio Guerrero Castillejo); Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO (Netherlands), Centre National de la Recherche Scientifique CNRS (France) i quatre grans empreses d’instrumentació mèdica (Trixell-France, Siemens Healthcare GMBH-Germany, Philips Electronics Nederland B.V. i Philips Medical Systems Nederland BV) que s’encarregaran de realitzar les proves reals i crear a escala el sistema.
El projecte compta amb una junta assessora externa, integrada principalment per especialistes mèdics, que estaran directament implicats perquè les aplicacions futures d’un sistema d’imatge millorat no es limitaran només a les dues malalties mencionades, sinó que es podrien estendre a altres àmbits clínics en què el rendiment dels sistemes de teràpia de diagnòstic està limitat per l’actual tecnologia dels raigs X. «A més, explica Garcia Belmonte, l’augment de la sensibilitat del sistema permetrà ajustar la dosi dels raigs X en les aplicacions habituals i, fins i tot, fer vídeos de raigs X en temps real».