L'exposició Pasión por el minimalismo de Carles Santos viatja a Sofia amb motiu del 110 aniversari de les relacions diplomàtiques entre Espanya i Bulgària
La mostra, organitzada per l'Institut Cervantes de Sofia i la Galeria Nacional, és un projecte conjunt de la Universitat Jaume I, la Fundació Caixa Castelló, la Diputació de Castelló i la Fundació Caixa Vinaròs
L'univers creatiu de Carles Santos es presenta a Bulgària amb l'exposició monogràfica sobre l'artista i músic castellonenc titulada Pasión por el minimalismo que han organitzat l'Institut Cervantes de Sofia i la Galeria Nacional en col·laboració amb la Fundació Caixa Castelló, la Diputació de Castelló, la Fundació Caixa Vinaròs i la Universitat Jaume I de Castelló amb motiu del 110 aniversari de les relacions diplomàtiques entre Espanya i Bulgària.
L'exposició, «exemple de col.laboració institucional en la internacionalització de la cultura» segons assenyala la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro; inclou audiovisuals, fotografies i cartells que reflecteixen el treball de Carles Santos en les arts escèniques i mostren clarament la seua gran imaginació. A part de les seues pròpies obres, el públic tindrà l'oportunitat de gaudir de dues peces d'homenatge cap a la figura del músic castellonenc. Antoni Tàpies li va dedicar una obra per a la portada d'un disc i Josep Guinovart una carpeta d'obra gràfica.
Carles Santos (Vinaròs, 1940-2017) va ser músic de formació clàssica que va deixar un llegat considerable d'enregistraments i composicions musicals. A aquesta labor se li afegeix el treball en l'àmbit cinematogràfic, teatral, poesia, disseny, obra gràfica i qualsevol mitjà en el qual trobara un vehicle d'expressió de la seua creativitat, amb un recorregut que va des de l'acció i la performance fins a l'espectacle musical i l'òpera. La seua labor artística destaca per l’inconformisme i la ruptura amb el llenguatge establit i academicista per a evidenciar els problemes del seu temps.
Santos va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals destaca el Premi Nacional de Música en 2008. Així mateix, mereix un esment especial la seua participació en les Fanfàrries de les Olimpíades de Barcelona de 1992 amb la seua composició musical.
L'exposició, que podrà visitar-se fins al 3 de maig, s'ha inaugurat avui en l'Arsenal de Sofia-Museu d'Art Contemporani amb l'assistència de representants del Museu Nacional, l'Institut Cervantes de Bulgària i l'Ambaixada d'Espanya a Sofia, a més de representants de les entitats impulsores d'aquest projecte. Així, per part de la Fundació Caixa Castelló, hi han assistit el gerent, Leopoldo Monfort; el tècnic de cultura, Alfredo Llopico, i Rafael Menezo. En representació de la Diputació de Castelló, ha assistit la diputada de Cultura, Ruth Sanz, mentre que la Universitat Jaume I ha estat representada per la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, i el programador del Paranimf, Antoni Valesa. En representació de la Fundació Caixa Vinaròs ha assistit el seu president, Manuel Molinos, i la responsable d'activitats culturals, Natividad Romeu. Així mateix, s'ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz.
Previament a la inauguració de l’exposició, la delegació dels representants de Castelló i Vinaròs ha visitat aquest matí l’Institut Cervantes de Sofía.
Podem afegir que UJI es part de les entitats que de manera conjunta han treballat en la exposició que ha viatjat fins a Sofia com a clar exemple