L'equip de govern de la Diputació de Castelló consensua una moció per a reclamar a l'Estat suficiència financera i autonomia pressupostària dels ajuntaments
PSPV i Compromís portaran a ple una proposta en la qual s'emplaça al Govern espanyol a derogar la Llei d'Estabilitat Pressupostària de l'any 2012 i canviar-la per una altra “menys hostil per als municipis i amb unes regles de despesa més flexibles”
L'equip de govern de PSPV i Compromís en la Diputació de Castelló aprovarà en el pròxim ple de la institució provincial una moció conjunta en defensa de “la suficiència financera i autonomia pressupostària dels municipis”, una proposta que sorgeix en el context de l'acord anunciat pel Govern de l'Estat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a contribuir a la recuperació econòmica del país després dels efectes negatius per la pandèmia de la Covid-19.
Entre altres aspectes, l'equip de govern de la Diputació demana la tramitació de l'anunciat Reial Decret Llei 27/2020 de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent aplicables a les entitats locals, com a Projecte Llei perquè puga ser objecte d'esmena per part de tots els grups polítics i fruit d'un acord més ampli.
De manera paral·lela, la Diputació de Castelló emplaça al Govern de l'Estat a derogar la Llei 2/2012 d'Estabilitat Pressupostària, per a canviar-la per “una Llei menys hostil amb els municipis i amb unes regles de despesa més flexibles”.
Així mateix, es reclama al Govern que “permeta als municipis disposar dels superàvits de 2019 i els romanents acumulats per a poder fer front a les despeses derivades de les mesures de reactivació socioeconòmica o d'emergència que cal dur a terme”. A més, es considera necessari que l'Estat “garantisca recursos a aquells ajuntaments que no disposen de romanents, de tal manera que no es generen discriminacions”.
Un altre dels aspectes que sol·liciten PSPV i Compromís és que el Govern de l'Estat “quantifique les despeses per serveis impropis produïts i les noves regulacions durant la pandèmia, amb l'objectiu de compensar als municipis”.
Per a l'equip de govern, encara que el Reial Decret Llei 27/2020 del Govern que plasma l'acord amb la FEMP contempla aspectes positius, com les ajudes de 5.000 milions d'euros o la no exigència del compliment de la regla de despesa per a 2020, “és necessari fer un esforç de consens per a arribar a una solució que satisfaça els interessos i les necessitats dels ajuntaments”.
El portaveu del grup socialista, Santi Pérez, considera que “cal donar un impuls a la utilització dels romanents de tresoreria que durant tants anys, amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària aprovada pel PP, ha fet que els municipis no puguen usar aqueixos romanents per als projectes que volien perquè només podien comptar amb això per a saldar deute amb els bancs”.
Segons Santi Pérez, “és important que els diners de l'els ajuntaments es destine a cobrir les necessitats dels municipis, per la qual cosa esperem que puga haver-hi un consens ampli en el Congrés dels Diputats que d'eixida a un acord positiu entre el Govern i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies”.
Per part seua, el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia, considera que la formulació actual del Reial Decret podria suposar un «risc per a la liquiditat local» i per això «instem el Congrés a legislar perquè els municipis puguen disposar de tots els seus recursos i sense generar un greuge comparatiu que discrimine aquelles poblacions que no han pogut obtindre romanents».
Segons Garcia, «hem de posar fi a les tuteles i avançar cap a un model legislatiu que garantisca la prestació de serveis per part dels ajuntaments amb l'objectiu que siga alhora escut social i motor econòmic en l'era post-covid i que puguen donar una resposta ràpida i pròxima a les necessitats de la ciutadania en aquest context incert». En aquesta línia, el grup valencianista considera també que «cal emplaçar en el govern espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i derogar la Llei 2/2012 d'Estabilitat Pressupostària».