elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Aula de Mobilització del Coneixement presenta quatre projectes per dinamitzar el territori

L’Aula de Mobilització del Coneixement presenta quatre projectes per dinamitzar el territori
  • L'agricultura, l'habitatge, la joventut i l'energia són els àmbits en què se centren els projectes impulsats per l’Aula i la Xarxa Experta del Programa d’Extensió Universitària de l’UJI

MÉS FOTOS
L’Aula de Mobilització del Coneixement presenta quatre projectes per dinamitzar el territori - (foto 2)
L’Aula de Mobilització del Coneixement presenta quatre projectes per dinamitzar el territori - (foto 3)

Aprofundir la relació mútua entre la Universitat i el territori d'una manera no sols instrumental, sinó participativa i empoderadora. Aquest és l'objectiu principal de l'Aula de Mobilització del Coneixement i de la Xarxa Experta que aquest matí han presentat, a la Sala de Juntes de l'edifici del Rectorat de la Universitat Jaume I, els projectes que actualment estan desenvolupant amb els quals es pretén afavorir les sinergies entre el món acadèmic i la societat civil i aconseguir així «mobilitzar el coneixement que genera l’UJI per a què arribe al territori, però també, que el territori tinga l’oportunitat de mobilitzar coneixement i que l’UJI siga capaç captar-lo», segons ha explicat el coordinador de la iniciativa, Xavi Ginés.

La Xarxa està inclosa dins del Programa d'Extensió Universitària de l’UJI (PEU) i té com a objectius fomentar processos de reflexió, de mediació cultural, d'investigació, de formació i de divulgació i transferència del coneixement, amb els quals es vol aconseguir que les visions de la comunitat universitària i de la comunitat local acaben impregnades dels punts de vista recíprocs en les matèries objecte de les dinàmiques de treball. El projecte compta també amb la col·laboració de la Diputació de Castelló.

En l'acte de presentació han participat la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro, el diputat de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló, Santi Pérez, i el coordinador de la Xarxa Experta, Xavi Ginés. En la seua intervenció, Lázaro ha destacat que «en els projectes d’aquesta nova Aula, la implementació de la metodologia PEU, participativa, bidireccional, transversal, col·laborativa i que implica activament a la població; ha de ser la idea força». «A més, cal recordar que en cada projecte hi ha professorat de la Universitat implicat i estudiantat que aporta valor a eixa proposta mobilitzadora» ha afegit la vicerectora.  

Per la seua banda, Santi Pérez ha recalcat la sinèrgia de treball entre la Diputació i la Universitat Jaume I en favor del territori, a través de les associacions i municipis, en especial de l’interior, i amb cadascun dels projectes que s’han analitzat. «La Universitat ha de ser motor de dinamització del territori per ajudar a què aquest estiga més viu» ha conclòs el diputat.

Els quatre projectes amb els que comença a caminar aquesta xarxa de mobilització del coneixement estan relacionats amb el món de l'agricultura, l'habitatge, la joventut i l'energia i han sigut presentats durant l'acte pels seus equips de treball.

El primer versa sobre «Noves propostes de gestió del sòl agrícola» i pretén desenvolupar coneixement al voltant de les possibilitats del conreu en comú i el desenvolupament dels bancs de terres per evitar l’abandó dels camps de conreu a les zones rurals. L'objectiu és evitar que aquest fenomen vaja en augment i crear dinàmiques que afavorisquen accions propositives per part de la població per afavorir la disponibilitat de terres explotables.

El segon projecte presentat «Actituds socials que condicionen la disponibilitat d’habitatge» vol activar accions i reflexions entorn el problema de l'habitatge, que s'ha desvelat com un dels factors de despoblació rural i, al mateix temps cercar diversos sistemes d'estímul del mercat immobiliari. En l’actualitat, els municipis rurals, segons els coordinadors del projecte, no disposen d'un estoc suficient d'habitatge en condicions i que siga assequible.

Contribuir a la diagnosi social de la predisposició de la ciutadania a mamprendre canvis en hàbits de consum i de producció d’energia és un dels objectius del projecte denominat «Models de transició energètica», ja que, segons el seu equip de treball, la disponibilitat d’energia marcarà l’agenda dels propers anys de manera prioritària tant a nivell familiar com a escala internacional. El projecte analitzarà les diferents iniciatives que s’estan posant en marxa de manera experimental, com per exemple les Comunitats Energètiques i la resposta de la ciutadania davant propostes d'aquesta mena.

El darrer projecte que s'ha presentat vol analitzar els «Factors de tornada dels joves a l'entorn rural», és a dir, reflexionar sobre els motius que fan que els joves tornen al poble o decideixen abandonar-lo, més enllà de les causes laborals, i contribuir al canvi d’actitud social. Els darrers estudis reflecteixen que l’abandó dels i de les joves dels pobles és el principal factor de despoblament rural i amb ells se’n va la inversió en capital humà i en futures generacions suport de les comunitats rurals. No obstant, en els darrers anys s’hi observa un cert canvi d’actituds i ha emergit un nou discurs que ha deixat de veure la marxa a la ciutat com una victòria d’un projecte personal coherent amb les aspiracions socials predominants.

Tots els projectes que s'han presentat estan desenvolupats per un equip de treball en el qual estan representats la comunitat acadèmica i la societat civil a través de persones vinculades a iniciatives i empreses que desenvolupen el seu treball en el medi rural.

Pujar