elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'atenció primària a la província de Castelló, desbordada i al límit de la seua capacitat

L'atenció primària a la província de Castelló, desbordada i al límit de la seua capacitat
  • El sindicat CSIF assegura que els sanitaris castellonencs estan esgotats i desbordats amb la situació actual i exigeixen més recursos a Sanitat

L'atenció primària a la província de Castelló està actualment desbordada i al límit de la seua capacitat. Així ho denuncia el sindicat CSIF que “els sanitaris estan esgotats i desbordats, exposats completament i sense indici de solució” per part de la conselleria de Sanitat i parla d'un “col·lapse tècnic” i un “fiasco sense precedents” en l'atenció primària perquè “la conselleria de Sanitat ha pres la determinació de fiar a la teleassistència el 90% de l'atenció sanitària”.

Per a la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) “no s'han habilitat línies suficients i no hi ha capacitat tècnica d'assumir semblant nombre de consultes”. Des del sindicat assenyalen que a l'escassetat de personal en el sector sanitari de la província de Castelló que vénen denunciant des de fa temps, se suma “l'embut tècnic de la teleassistència perquè falten recursos”. Des del sindicat assenyalen que en aquest cas no és un problema de personal “perquè els auxiliars no deixen d'agafar cites”.

Tant és així que quantitat de crides no entren i no dóna tot de comunicant, amb el que el pacient desespera i “no li queda més remei que acudir al centre de salut sense cita, -asseguren des de CSIF- amb els riscos que comporta acudir a l'hospital, saturar les urgències i multiplicar la seua exposició a un possible contagi”.

Amb tot això, l'atenció primària s'està veient fortament perjudicada. Des de CSIF asseguren que “els malalts crònics han apurat els seus tractaments renovables als 3 mesos, 6 mesos o un any” i ara, quan necessiten renovar els tractaments amb la pertinent revisió mèdica, “els pacients no poden contactar amb el centre de salut i les instruccions de la Conselleria de Sanitat són les de minimitzar la presencialitat en els ambulatoris”. Per això, el sindicat CSIF lamenta que “no es dóna proveïment per a fer les revisions de salut per als pacients crònics ni se'ls pot renovar el tractament”.

Davant aquesta situació, l'única opció que s'està adoptant en els centres sanitaris, amb el vistiplau de Conselleria, és prorrogar el tractament sense revisió mèdica, “amb els riscos que comporta per a la salut”.

Des de CSIF lamenten la “falta d'inversió en la transformació digital i un protocol clar que protegisca la presencialitat mínima en el cas de pacients les patologies dels quals així ho requereixen”.

Per part seua, des del Col·legi Oficial de Metges de Castelló, Vicente Pascual, vocal de formació assegura que en l'atenció primària “estem al límit de la nostra capacitat” i a la labor assistencial per a patologies agudes i cròniques, ara han de fer seguiment dels pacients diagnosticats positius i que han tingut contacte amb persones amb coronavirus, “la qual cosa engrosseix enormement l'agenda que tenim i ens desborda en tots els sentits”.

Per això, des de COMCAS exigeixen a la conselleria de Sanitat que dote dels recursos necessaris per a fer front a aquesta pandèmia “que cada dia va a més”.

Pujar