elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Kant, Plató o el Papa Lluna: Totes les interpretacions del president de la Diputació de Castelló

Kant, Plató o el Papa Lluna: Totes les interpretacions del president de la Diputació de Castelló
  • José Martí no dubte a posar-se en la pell de diferents personatges històrics

L'home de les mil cares. Així podria descriure's al president de la Diputació de Castelló, José Martí, que ha compaginat en els últims quatre anys el seu càrrec de màxim representant de la institució provincial amb les seues ‘bitles’ en el món educatiu.

I és que Martí, procedent del món de la docència, on era professor de filosofia, continua recorrent instituts de la província o sales com la de la UNED, per a impartir conferències posant-se en la pell dels grans personatges en la matèria filosòfica, dels quals no dubta a disfressar-se per a donar major versemblança a les seues paraules.


Així, aquesta mateixa setmana se li ha tornat a veure caracteritzat com el prussià Immanuel Kant per a defensar les bondats del projecte europeu i del somni kantià de la pau perpètua en una conferència en el col·legi de la Consolació.


En altres ocasions, en canvi, no ha dubtat a enfundar-se dins de les togues del mític Plató per a ficar-se en el paper del filòsof atenès i explicar al públic els detalls de les teories polítiques del mestre grec.


Però les robes de Kant no han sigut les úniques sota les quals s'ha passejat Martí en els últims dies, ja que aquesta Setmana Santa se li ha vist a Almassora i l'Alcora sota el negre i el porpra de rigor amb el bombo en mà participant com a tamboriner en els Tambors de la Passió i la Rompida de l'Hora d'aquests dos municipis.


La passada Magdalena, d'altra banda, també ha sigut un temps prolífic per a les recreacions del president, interpretant al Papa Lluna durant el Pregó al costat de la comitiva dels Cavallers de la Conquesta. Una manera de reivindicar el llegat i la vida del ‘antipapa’ de Peníscola, que compleix enguany el sisè centenari de la seua mort.


A més, durant aquestes festes també ha vestit la típica brusa negra magdalenera, el vestit de llaurador en la Romeria dels Canyes o les gales d'Alcaid de ‘L'Host del Castell Vell’ amb el seu faixí i el seu escut quan va rebre aquest reconeixement.


Com a alcalde de Suera que és, també va participar en les festes castellonenques fanal en mà en el mateix Pregó, acompanyant a la comitiva local vestit amb el vestit tradicional.


Precisament és a Suera on s'organitza la recreació històrica de ‘Suera: Un poble al carrer’, on el president no va desaprofitar l'oportunitat de camuflar-se amb l'entorn vestit de serè, un ofici perdut dels que es recorden en aquesta mostra etnològica.


L'àlbum de fotos de les interpretacions de Martí s'engrosseix mes a mes, i només ens queda esperar per a descobrir quina serà la pròxima caracterització en la qual deixarà de costat de nou la formalitat de la corbata i l'americana.

Pujar