elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Juan Julià: «Cal analitzar els rànquings per la seua influència a nivell reputacional i en la captació de recursos»

Juan Julià: «Cal analitzar els rànquings per la seua influència a nivell reputacional i en la captació de recursos»

    El catedràtic d'Economia Agrària de la Universitat Politècnica de València i coordinador del Campus d'Excel·lència Internacional Hàbitat 5U, Juan Francisco Julià, al costat del conseller tècnic de la Unitat d'Internacionalització de l'Educació Superior Espanyola (MECD), Luis Delgado, han analitzat en la Universitat Jaume I l'interès dels rànquings universitaris i la valoració que obtenen les universitats espanyoles en els mateixos en el curs «Els rànquings universitaris: Què ens diuen i para què ens serveixen».

    En la inauguració del curs, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha afirmat que «els rànquings són una eina imprescindible per a poder avançar en les universitats i són d'utilitat a l'hora d'orientar les actuacions per a millorar, però mai han de ser la fi en si mateix».

    A continuació, Julià ha començat la seua intervenció apuntant que els rànquings per si mateixos no tenen per què ser un bon índex de la qualitat universitària però «cada vegada són més visibles i mediàtics pel que és necessari analitzar-los per la influència que exerceixen a nivell reputacional i fins i tot de captació de recursos». Així mateix, ha posat en relleu el perill que suposa focalitzar els esforços a situar algunes universitats en el top 100 dels principals rànquings ja que «pot portar al fet que els recursos es destinen a unes poques universitats empobrint un sistema universitari que en el seu conjunt és bastant bo».

    Entre els rànquings internacionals ha destacat com més importants el ARWU (Rànquing de Shanghái), QS i THE, defensats per les principals universitats del món. A més, també ha destacat el CWUR, que publica el top 1000 del món, equivalent a estar en el 5% de les millors universitats, en el qual es troben 40 universitats públiques espanyoles i una privada i totes les públiques valencianes entre les 30 primeres espanyoles. Quant als nacionals, ha fet referència principalment a l'U-Ranking i l'U-Multirank.

    Respecte a les aportacions dels rànquings ha assenyalat la informació que ofereixen als stakeholders, l'estimulació de la competència, la visibilitat que ofereixen quant a reputació i assoliments o la revisió de polítiques educatives. No obstant açò, també ha destacat que suposen un biaix en favor de les universitats que ofereixen Medicina i titulacions de ciències, en contra d'enginyeries, ciències socials i humanitats, i que ofereixen major favor a les universitats anglòfones. A més, ha assenyalat que «no mesuren, en general, la qualitat docent i no estan ben ponderats ni contextualitzats». En aquest sentit, també ha afegit que tampoc tenen en compte la dimensió social afirmant que «caldria valorar el que les universitats espanyoles i les que denominem regionals contribueixen a la cohesió social i el seu entorn».

    Finalment, Julià ha aportat algunes xifres sobre la posició de les universitats espanyoles en els rànquings destacant que el 80% de les públiques està en el rang del 5% millor del món i que per àmbits i disciplines algunes ocupen el top 10 mundial. Quant al sistema valencià, ha apuntat que és un dels millors de l'Estat i, en termes relatius, el segon més eficient i el tercer en producció global. Respecte a l’UJI, ha destacat que està molt bé situada en el rànquing SCImago, que mesura principalment la producció i productivitat científica, i Webometrics, que mesura la visibilitat i accés a la web, així com segona en recerca en U-Multirank.

    Per la seua banda, Luis Delgado ha analitzat de forma detallada el posicionament de les universitats espanyoles en els rànquings ARWU, QS i THE. Així, ha assenyalat que existeix una dificultat per a posicionar universitats espanyoles en el top 100 a causa dels indicadors molt selectius en docència, R+D i reputació. Així i tot, 27 universitats espanyoles estan en algun dels tres rànquings i 11 estan en els tres.

    A més, ha posat en relleu que existeix una millora en els rànquings especialitzats ja que existeixen quatre universitats en el top 20 d'universitats joves i 13 en el top 100 per àrees de coneixement. A més, ha afegit que 20 universitats espanyoles estan en el top 50 per disciplines, situant-se quatre d'elles en el top 10 i vuit en el top 20.

    Pujar