José Martí trasllada en la FVMP l'aposta de la Diputació pel municipalisme i la nova ruralitat
El president de la institució provincial assisteix a l'assemblea de la FVMP i defensa la necessitat de donar més capacitat als pobles i ciutats en la presa de decisions a l'hora de gestionar els recursos que reben
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assistit aquest matí a València a l'assemblea general ordinària de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), on ha portat la veu dels 135 pobles i ciutats de les comarques castellonenques i ha deixat palesa l'aposta per un “nou model de Diputació” centrat en “fer protagonistes als nostres municipis”.
José Martí, que ja havia acudit a la FVMP en la seva condició d'alcalde de Suera, ha assegurat aquest matí estar “molt satisfet per estar representant a Castelló, la província més petita i amb menys habitants de la Comunitat Valenciana, però gran en il·lusió i amb ganes de fer coses pel municipalisme, que és el que està en contacte directe amb els ciutadans”. En aquest sentit, considera que “per a qualsevol polític hauria de ser fonamental ser alcalde o alcaldessa, perquè és una veritable escola per a conèixer les necessitats dels ciutadans i per a donar-li rellevància a l'acció municipal”.
Amb això, destaca que ara, al capdavant de la Diputació, “tenim la responsabilitat, després de més de 24 anys sense haver pogut estar en el govern provincial, de posar en marxa un nou model que doni un veritable gir a la institució i que aposti per la intermunicipalitat”. José Martí entén que les diputacions, “més que un organisme que està per sobre dels pobles, és també administració local i ha d'estar entre els pobles”. En aquesta línia, afegeix que “tots, els grans i els petits, han de tenir capacitat de decisió per ells mateixos; és el moment de posar de rellevància que són majors d'edat i que la Diputació ha d'estar al seu costat, ajudant i cooperant”.
José Martí recalca que “volem fer de les diputacions un veritable ajuntament d'ajuntaments, sobretot dels petits, per a demostrar a més que tenen capacitat de decidir on volen gastar els seus recursos, quines són les seves prioritats, les seves necessitats… I aquí entra la concertació, en la qual la Diputació ha de participar aportant els seus recursos tècnics i econòmics”.
La lluita per a frenar la despoblació és, per descomptat, una de les grans batalles de la Diputació de Castelló, “doncs és clar que a la nostra província hi ha una gran incidència i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha entès bé aquesta problemàtica perquè és un tema capital”. Això sí, Martí assegura que “cal treballar de manera paral·lela per expressar el rural com una cosa positiva, per una nova ruralitat que ens faci veure que viure als pobles és apostar per la salut, el medi ambient i el benestar”