José Martí posa en valor l'acord perquè la Diputació assumisca la gestió dels edificis a restaurar del santuari de Penyagolosa
El president de la institució provincial destaca el treball realitzat aquests mesos per a asseure en la taula a totes les institucions implicades i aconseguir un consens que “ens permetrà recuperar un enclavament tan volgut per tots els castellonencs”
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha posat en valor el treball desenvolupat aquests mesos per part de la institució provincial per a asseure en la taula als responsables de la Diputació, la Conselleria de Cultura i el Bisbat Segorbe-Castelló “i començar a treballar, per primera vegada, en una actuació ben planificada i amb els estudis previs corresponents”, ja que fins hui només s'havia desenvolupat un concurs d'idees sense cap recorregut ni conveni que l'avalara.
Per a José Martí, la reunió celebrada divendres passat entre les tres institucions “marca sens dubte l'inici d'un treball conjunt que ens permetrà, a curt termini, recuperar un enclavament tan volgut per als castellonencs com és el santuari Sant Joan de Penyagolosa”. En aquest sentit, ha subratllat que per a l'actual equip de govern “impulsar la seua posada en valor era un repte i ja es va avançar com correspon, primer amb una memòria valorada que determine el cost i les actuacions a desenvolupar i, després amb un projecte que el definisca”.
La memòria valorada haurà d'estar acabada abans de maig, informe que serà la base d'un futur conveni entre les parts on quedarà recollida la participació de cadascuna de les institucions. A més, l'acord inicial ha certificat que el Bisbat cedirà la gestió dels edificis a restaurar a la Diputació Provincial per un llarg període de temps, encara per determinar.
Amb això, per a José Martí “queda reflectit que la Diputació és una institució que ha d'implicar-se en projectes per a recuperar un patrimoni cultural i turístic de l'envergadura del santuari de Sant Joan de Penyagolosa”. Així, recalca que “el fet d'en un futur puguem assumir la gestió sens dubte ens marca un camí que ens ha de guiar per a posar en valor l'enclavament”.
Comissió tècnica
La trobada celebrada el 14 de febrer, de moment, ha servit per a posar en marxa immediatament una comissió tècnica, que serà l'encarregada de realitzar la memòria valorada. La comissió comptarà tècnics de la Diputació de Castelló, la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el Bisbat de Segorbe-Castelló i l'Ajuntament de Vistabella.
La reunió, celebrada en el Palau Provincial de la plaça de les Aules, va comptar amb la presència dels diputats de Cultura, Ruth Sanz, i Desenvolupament Rural, Santi Pérez, així com de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i el vicari general de la diòcesi, Javier Aparici, a més de tècnics de les tres institucions.
La trobada va permetre establir les bases del que serà un conveni que haurà de subscriure's a curt termini en el qual quedarà concretada tant la participació de cada administració com la cessió a llarg termini de la gestió, per part del la Església, dels edificis objecte de l'actuació, que passarien a les mans de la Diputació Provincial.
De manera paral·lela es posarà en marxa una comissió de seguiment, amb una periodicitat encara per determinar, amb representants de la Diputació, les dues conselleries, el Bisbat, l'Ajuntament de Vistabella i la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l'UJI. Amb tot això, la meta és poder disposar abans que acabe 2020 d'un projecte ja redactat per a la recuperació del santuari, amb l'objectiu de poder desenvolupar per fases els treballs i posar de nou en valor l'enclavament a partir de 2021.