elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

John Postill: «La formació de públics efímers en temes polèmics d'Internet ha ajudat a polititzar la tecnologia»

John Postill: «La formació de públics efímers en temes polèmics d'Internet ha ajudat a polititzar la tecnologia»

    John Postill, professor de l'Institut Real de Tecnologia de Melbourne (Austràlia) ha inaugurat el VIII Cicle de conferències «La democràcia avui», organitzat pel Màster Interuniversitari en Ètica i Democràcia, amb la ponència «Democràcia, mitjans híbrids i drets digitals: una comparació antropològica de quatre cultures tecnopolítiques».

    Postill, reconegut per ser un dels pensadors més originals entorn del potencial i les transformacions que acompanyen a l'ús polític de les noves eines digitals denominat nerd politics, ha explicat que el sorgiment de Wikileaks, Anonymous, els partits pirates, Edward Snowden i altres nous actors tecnopolítics ha coincidit amb l'aparició global dels «sistemes de mitjans híbrids» en els quals les noves i les antigues formes mediàtiques interactuen de maneres complexes. 

    En aquesta línia, ha abordat la idea d'aquests espais mediàtics híbrids a través dels estudis de cas de quatre lleis polèmiques sobre Internet: la Stop Online Piracy Act a Estats Units (SOPA), la «llei Sinde» a Espanya, la «llei Azeredo» a Brasil i la Llei sobre Informació i Transaccions Electròniques (UU ITE) a Indonèsia. Sobre aquest tema, ha afirmat que «la formació de públics efímers al voltant d'aquests temes polèmics ha ajudat tant a polititzar la tecnologia com a tecnificar la política en contextos nacionals i internacionals». Així mateix ha assenyalat que aquests públics efímers són «paradoxalment crucials» per al manteniment d'espais socials dispersos com el de la nerd politics, particularment quan són capaços de reconfigurar-se ràpidament en nous públics, com, per exemple, de «llei Sinde» a Indignats en el cas d'Espanya. 

    Finalment, Postill ha fet una reflexió sobre la importància d'aquests «espais de mitjans híbrids» i els «públics efímers» per a la comprensió dels mitjans digitals i el canvi polític en l'era contemporània.

     

    Pujar