La Fundació Germà Colón celebra amb unes jornades el seu 15è aniversari
La Universitat Jaume I ha celebrat el 15è aniversari de la Fundació Germà Colón amb unes jornades titulades «Llengua, parla i... cultura», que inclouran diferents activitats al llarg del mes de febrer i març. Durant la primera sessió de les jornades, el rector de l'UJI, Vicent Climent, i la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Rosa Agost, van inaugurar al vestíbul de la Facultat una mostra de fotografies amb motiu d'aquest aniversari.
En la seua intervenció el rector va destacar que «aquestes jornades i, en especial, aquesta exposició és tot un homenatge a una Fundació que va arribar ara fa 15 anys per a quedar-se i que ha incorporat molts anys d'activitats a la Universitat Jaume I amb un paper fonamental en la promoció del llegat de Germà Colón i l'estudi en l'àmbit de la filología románica». Climent també va recordar el compromís acadèmic i cívic de Germà Colón, «un acadèmic en tots els sentits que sempre ha mantingut els lligams amb la seua terra i amb tot l'àmbit de parla catalana».
Per la seua part, Rosa Agost va assenyalar que l'exposició és una mena de catàleg visual «que recull l'essència d'aquesta Fundació que és la investigació que ens ha regalat i ens possibilita Germà Colón mostrant tant els orígens de la Fundació com la seua trajectòria amb les activitats que ha realitzat des de la seua creació: seminaris, conferències, cursos d'estiu i publicacions i reconeixements a Germà Colón durant tots aquests anys».
D'altra banda, es van lliurar els premis de microrelats de la Fundació Germà Colón que s'han concedit a Sara Martín i García, primer premi amb Filla de xiprers; Alba Juan Segura, segon premi per L´onada, i Gema Juárez Almazán, tercer premi amb el microrelat El desconegut.
Així mateix, es va presentar el llibre Els parlars valencians de Vicent Beltrán i Carles Segura, el qual descriu la riquesa lingüística del català al País Valencià a partir d'estudis i un treball de camp amb enquestes dialectològiques a informants de més de 250 localitats de la geografia valenciana. Cal destacar que els treballs que han donat lloc a aquest llibre han estat mereixedors del Premi IEC de Lexicografia i Onomàstica Joan Coromines 2017.
A continuació, José Antonio Pascual de la Universitat Carlos III i membre de la Real Academia Española va impartir la conferència «La continuidad espacial entre las lenguas. A propósito del léxico castellano, aragonés y catalán».
Les jornades continuaran hui 14 de febrer amb la conferència de Carlos Moreno, de la Universitat Autònoma de Madrid, sobre la naturalització de la cultura a través de la llengua, i la ponència de Carme Oriol, de la Universitat Rovira i Virgili, qui parlarà sobre les perspectives d'estudi del folklore i l'etnopoètica. Així mateix, es presentarà el llibre Germà Colón. Estudios de Filología Española. Una selección i es lliurarà el II Premi «Germà Colón» d'estudis filològics.
A més, el pròxim 21 de febrer a les 11 hores es realitzarà una visita guiada al fons bibliogràfic de Germà Colón de la Biblioteca de la Universitat, valorat en més de 720.000 euros i un referent a nivell nacional i internacional al camp dels estudis de Filologia Romànica. En febrer de 2004 la biblioteca de l'UJI va rebre des de Basilea el primer enviament d'aquest fons bibliogràfic, amb un total de 1.788 llibres i 105 títols de revistes. L'arribada de volums es va completar al maig de 2010, quan van arribar 11.025 llibres; 247 títols de revistes i 252 separates. A més d'aquests fons, s'hi inclou un important arxiu personal, amb documents preparatius de les seues obres, fitxes de treball, fitxes de vocabulari i correspondència, etc.
En el marc de la celebració del 15è aniversari de la Fundació també està prevista per al mes de març una exposició a la Biblioteca de l'UJI de les Publicacions de la Fundació editades per l'editorial universitària, composta per una miscel·lània de la col·lecció «Homenatges» en honor al professor Germà Colón, i 16 títols que aborden temàtiques com ara la poesia, les Normes de Castelló, els mitjans de comunicació i la traducció, la lingüística o la cultura catalana, entre altres. També es realitzarà una l'exposició titulada «Terres de bandolers» pel Centre d'Estudis del Maestrat (CEM).
La Fundació Germà Colón Domènech és una institució de caràcter cultural vinculada a la donació de la biblioteca particular del professor Germà Colón a la Universitat Jaume I. Entre els seus objectius es troba promocionar activitats relacionades amb la Filologia Romànica dirigides a incentivar el coneixement i la recerca d'aquesta en els seus diferents àmbits.