elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Falomir reivindica l’impacte positiu de l’FP en l’ocupació en l’obertura d’un curs que suma 546 noves places a Castelló

Falomir reivindica l’impacte positiu de l’FP en l’ocupació en l’obertura d’un curs que suma 546 noves places a Castelló
  • El secretari general provincial del PSPV valora l’aposta dels governs socialistes per la Formació Professional i advoca per assentar l’FP dual com a antídot al dèficit de personal tècnic en el sector ceràmic

El curs acadèmic va arrancar la setmana passada a Castelló amb 546 noves places de Formació Professional i 19 títols de recent creació. Per al secretari general del PSPV provincial, Samuel Falomir, aquestes xifres “posen de manifest l’aposta estratègica del govern de Ximo Puig per convertir l’FP en palanca per al creixement i per a la creació d’oportunitats laborals a les nostres comarques”.

Falomir aplaudeix que d’un temps a ara des de Madrid i València, amb el PSOE al capdavant de les institucions, s’hagen posat tots els esforços per a prestigiar l’FP i enderrocar el concepte fals que vinculava la Formació Professional a ‘mals estudiants’ (“qui no vol estudiar a la universitat, a l’FP”). “Ara l’objectiu és convertir la Formació Professional en l’opció formativa preferent”, afirma. De fet, cada dia més es demanden més perfils tècnics llaurats a les aules dels instituts, “una realitat que el govern de Puig entén i que ha plasmat enguany a Castelló accelerant la modernització del sistema formatiu, fent-lo més flexible i introduint la formació a la carta i en els centres de treball”.

El secretari general apunta que un dels aspectes més interessants del nou curs 2022-2023 és que es fa un pas de valent en l’adopció de l’FP dual, un model que funciona a Europa i que “el sector tauleller rebrà amb els braços oberts en poder formar a les pròpies fàbriques al futur personal tècnic de les indústries”. Samuel Falomir advoca per seguir aquesta línia i sumar sinergies amb les empreses perquè “la formació responga a les necessitats laborals dels sectors productius”. Al fil d’això, argumenta que “no es pot viure d’esquenes a la realitat” i que cal fer-ho per tal de garantir una alta ocupabilitat. “El repte és acabar amb els desajustos entre la formació i les necessitats dels sector productius”. Actualment, la indústria taulellera presenta un important dèficit de tècnics.

“La Formació Professional és el motor del benestar, de l’ocupabilitat, de la productivitat de les empreses i un agent vertebrador molt important”, destaca Samuel Falomir, qui assenyala que de l’FP vindrà gran part del futur creixement econòmic de les comarques castellonenques.

Davant aquests canvis, el dirigent provincial reivindica que s’acurten els terminis d’aplicació de la nova llei estatal de Formació Professional per a acabar d’assentar la formació dual i que l’alumnat cobre per les estades professionals, apuntant cap a l’eliminació progressiva de les beques i la seua substitució per contractes.

El representant del PSPV afirma que des del curs 2015-2016 s’ha incrementat a Castelló el nombre d’estudiants d’FP en prop d’un 35 per cent.

Pròxima construcció de tres centres integrats d'FP

El secretari general provincial reconeix els avanços dels governs socialistes cap a la modernització total de la Formació Professional i aplaudeix que la Generalitat haja previst la construcció de tres centres integrats de Formació Professional a la província, dos d’ells a Castelló de la Plana i un a Vila-real. Segons Falomir, aquests nous aularis “milloraran la qualificació professional de la ciutadania castellonenca i obrirà noves portes per a la inserció laboral”.

Pujar