elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estos són els 13 pobles de Castelló amb més problemes per a proveir-se d'aigua: La Diputació injecta 334.000 euros per a cubes

Estos són els 13 pobles de Castelló amb més problemes per a proveir-se d'aigua: La Diputació injecta 334.000 euros per a cubes
  • S'han iniciat accions per a evitar que es queden sense aigua corrent a les portes de l'estiu

La Diputació Provincial de Castelló demostra la seua agilitat injectant en temps rècord 334.500 euros als municipis que afronten el dèficit hídric amb cubes d'aigua.

Va ser dimarts passat 25 de juny quan la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, al costat del vicepresident i responsable de l'àrea de Bon Govern, Héctor Folgado, i el diputat de Cicle Integral de l'Aigua, Iván Sánchez, es van reunir amb els alcaldes i regidors dels municipis que ja s'estan proveint, s'han proveït o es proveiran de manera immediata mitjançant cubes d'aigua.

En la trobada es va analitzar la situació crítica de proveïment d'aigua potable que patixen diversos municipis de la província, “i ens vam comprometre a buscar solucions immediates per a poder garantir un recurs tan necessari i indispensable per a la vida com pot ser l'aigua, vital per a tots nosaltres, però al mateix temps molt limitat”, ha explicat la presidenta Marta Barrachina. Eixe compromís es traduïx en la injecció econòmica extraordinària de 334.500 euros.

Durant esta setmana, la institució provincial ha treballat per a atendre com més prompte millor els municipis que han traslladat a la Diputació que en l'actualitat patixen problemes de dèficit hídric que afecten el proveïment de la població i que han de ser afrontats amb la contractació extraordinària de cubes d'aigua. Després d'analitzar el cost del servici fins a la data i la previsió del futur cost en el segon semestre de l'any, s'ha fixat la distribució de la injecció econòmica que rebrà cada ajuntament.

Eixa distribució queda de la manera següent: Ares del Maestrat 45.000 euros; Benafigos 52.500 euros; Canet lo Roig 50.000 euros; Catí 13.000 euros; Costur 51.000 euros; Pina de Montalgrao 5.000 euros; La Pobla de Benifassà 25.000 euros; Puebla de Arenoso 5.000 euros; Rosell 5.000 euros; Vallibona 18.000 euros; Vilar de Canes 5.000 euros; Xodos 55.000 euros i la Torre d'en Besora 5.000 euros.

L'assignació per a cada municipi s'emportarà a aprovació en el ple extraordinari convocat per a divendres que ve 5 de juliol i, com ha afegit la presidenta Marta Barrachina, “amb esta aprovació donem una resposta àgil, eficaç i real per a poder alleujar les dificultats de subministrament i assegurar el proveïment necessari per a la població d'estos municipis de la nostra província”. “La cohesió, l'eficiència i la solidaritat són les claus en la gestió dels recursos hídrics per part d'esta institució provincial. I ho vam demostrar amb fets reals i efectius, com esta mesura extraordinària que contribuirà de manera significativa a mitigar els problemes de proveïment d'aigua potable”, ha subratllat la dirigent provincial.

A més d'esta injecció econòmica extraordinària, la inversió total destinada a garantir l'aigua potable ascendix a 1,3 milions d'euros. Ací s'inclou la convocatòria de subvencions que aconseguix el milió d'euros per a contribuir a la sostenibilitat econòmica dels ajuntaments de poblacions de menys de 20.000 habitants que han hagut d'escometre inversions i gastos d'urgència per a assegurar el subministrament d'aigua potable entre el veïnat. Esta partida s'ha incrementat un 25%, passant de 800.000 a 1 milió d'euros. En este cas, les subvencions es destinaran a les actuacions relacionades amb el servei de proveïment i distribució d'aigua potable domiciliària, com poden ser reposicions de bombeig de pous i captacions, reposicions per trencaments en xarxes de proveïment i distribució, el subministrament d'aigua potable mitjançant cubes, i qualsevol altra mesura de xoc. Les mesures hauran de tindre la consideració d'accions d'aplicació immediata per a garantir el subministrament d'aigua potable en situacions extraordinàries i que per la seua imprevisibilitat no poden programar-se prèviament. Pel que fa als gastos que podran ser subvencionables, estos seran els que resulten estrictament necessaris i es realitzen dins de l'exercici 2024, i seran objecte d'ajuda els gastos corrents i d'inversió.

Pujar