Especialistes proposen millores per a la futura Llei de Mediació de la Comunitat Valenciana
La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha celebrat un debat a la Universitat Jaume I sobre l’Avantprojecte de Llei de Mediació de la Comunitat Valenciana. En la jornada ha participat José Manuel Marco, president de l’Audiència Provincial de Castelló; Rosa Albero, representant de la Federació d’Associacions de Professionals per a la Mediació a la Comunitat Valenciana (Fepamed-CV); Liduvina Calatayud, mediadora de l’Associació IVMED, i Pedro Pablo Olucha, mediador i advocat, sota la moderació d’Andrea Planchadell, professora del Departament de Dret Públic de l’UJI.
Albero ha assenyalat que «amb aquesta llei es reconeix i es legitima el treball de mediació que es va duent a terme a la Comunitat», encara que ha posat en relleu el gran desconeixement de la mediació per part de la societat com un dels principals problemes. «Espere que amb la llei es faça difusió i arribe a la ciutadania aquest procediment tan profitós, perquè la gent no sap en quins àmbits ni quan es pot utilitzar», ha apuntat. En aquest sentit, ha proposat com a millora que es precise en la llei quan pot iniciar-se un procés de mediació.
Per la seua part, Calatayud ha destacat algunes qüestions en les quals caldria aprofundir en la llei, com ara l’objecte del conflicte i l’àmbit. «La llei està molt enfocada als béns materials, però la realitat és que una gran part dels conflictes són d’àmbit més personal relacionats amb la convivència i la comunicació», ha assenyalat. Així mateix, ha indicat algunes millores sobre el text, com ara incorporar el llenguatge inclusiu; evitar judicialitzar certs comportaments; reconèixer l’assistència gratuïta a persones jurídiques o explicitar la igualtat de condicions entre les diferents entitats de mediació.
D’altra banda, Olucha ha reivindicat el paper de l’advocacia en la mediació i ha criticat la falta d’inclusió del col·lectiu d’advocats a l’hora de redactar l’avantprojecte. «S’ha perdut una bona ocasió per a fer una llei més rigorosa i que regulara més algunes àrees que es queden en l’aire», ha afirmat. En aquesta línia, ha explicat que «com a agents jurídics tenim un paper important en la mediació que no veiem que haja quedat reflectit a la norma» i que la funció d’advocat mediador és «una activitat pròpia de l’advocacia que anem desenvolupant i que volem continuar potenciant, per la qual cosa s’han de recollir aquestes dues funcions en la llei».
Finalment, el president de l’Audiència Provincial de Castelló ha instat a «prendre la mediació com a procediment obligatori en determinades matèries», d'acord amb les indicacions de la Unió Europea, no sols perquè implica una menor despesa econòmica, sinó també pels nombrosos avantatges que comporta. D’altra banda, ha fet algunes consideracions al voltant de certs articles de la llei, com ara la falta de clarificació del caràcter del registre de mediadors; la regulació dels grups de persones mediadores o la restricció de la mediació gratuïta en aquells casos en què anteriorment s’haja fet ús d’aquesta via i no s’haja arribat a un acord, entre altres qüestions.