Espaitec participa per segon any en el programa «Ciència i Tecnologia en Femení»
Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, s'adhereix un any més al programa «Ciència i Tecnologia en Femení» que lidera l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE). Aquest projecte pretén fomentar les vocacions STEM (acrònim de Science, Technology, Engineering and Mathematics) entre l'alumnat femení d'edats primerenques (ESO, Batxillerat i FP) facilitant una visió més àmplia sobre les possibles eixides professionals que poden oferir-los aquests estudis.
Actualment, hi ha una gran bretxa de gènere en professions i graus vinculats a les quatre disciplines STEM, i és per això que els parcs científics i tecnològics espanyols han promogut actuacions de difusió i immersió en les possibilitats que proporcionen les vocacions STEM per a revertir aquesta situació. En el cas de la província de Castelló, enguany s'ha organitzat una jornada amb l'Institut d'Educació Secundària «Violant de Casalduch» situat a Benicàssim, l'alumnat de la qual serà l'encarregat de participar en aquestes activitats i viure en primera persona l'experiència de conversar amb tecnòlogues en actiu del seu entorn i visitar l'exposició «Dones que van canviar el món» en la qual es destaquen 35 perfils que han sobreeixit dins del sector tecnològic o científic al llarg de la història. Finalment, l'alumnat comptarà amb una sèrie de tallers teoricopràctics en els quals aprendran i reflexionaran sobre els diferents conceptes científics vinculats als experiments que desenvoluparan.
Les tecnòlogues amb les quals es comptarà en aquesta edició per a les ponències són: Amèlia Simó, directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I; Marianella Martínez, cofundadora de les empreses tecnològiques Roofeco i BluePlasma Power; i Susana Pérez, enginyera mecànica i cap de Projecte en Manteniment de BP Refineria de Castelló. Cal destacar que durant la jornada es repartiran unes guies que ajudaran les xiquetes a l'hora de saber triar el seu camí. La guia il·lustrada «Què vull ser de major?» aporta exemples d'algunes de les eixides professionals relacionades amb els estudis STEM.
D'altra banda, el document «Què són les tecnologies disruptives?», creat per a aquesta nova edició en col·laboració amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies Disruptives (DISRUPTIVE), té com a objectiu visibilitzar tecnologies com ara la ciberseguretat, blockchain, intel·ligència artificial, big data, 5G i computació quàntica; així com aportar alguns exemples de possibles eixides professionals relacionades amb aquests àmbits.
El projecte «Ciència i Tecnologia en Femení» anima tot el col·lectiu estudiantil a participar en el concurs «Propostes innovadores als reptes per al desenvolupament sostenible» aportant accions que els parcs científics i tecnològics puguen dur a terme per a contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) plantejats per l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Tots els detalls de la iniciativa poden ser consultats en la web del projecte:
www.apte.org/ciencia-tecnologia-en-femenino
Aquesta jornada està subvencionada per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.