elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària

Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària
  • L'equip d'estudiants de l'UJI correrà en el campionat d'Alemanya amb el seu propi vehicle

MÉS FOTOS
Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària - (foto 2)
Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària - (foto 3)
Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària - (foto 4)
Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària - (foto 5)
Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària - (foto 6)
Un equip de Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària - (foto 7)

Castelló competirà en la Fórmula 1 universitària i ho farà amb UJI Motorsport, un equip d'automoció format per estudiants de la Universitat Jaume I, que s'ha classificat de nou enguany per a diversos campionats europeus.

Aquesta temporada l'equip local de la Formula Student ha aconseguit posar un peu en diverses de les principals competicions del continent, com les d'Alemanya o Hongria, i l'han fet res més ni ni més ni menys que en novena i cinquena posició.

Unes classificacions que els situen en el top dels millors equips europeus i que, segons ens ha explicat Carla Requena, integrant d'aquest equip d'estudiants, “suposa el nostre major assoliment fins hui”.

Requena explica per a poder participar en les competicions cal classificar-se prèviament superant un sèrie d'exàmens sobre temes de física, enginyeria, matemàtiques i normativa de la competició. Unes classificacions que han superat amb nota i que, com subratlla Requena, “són la recompensa a la llarga jornada d'exàmens i els intensos mesos de preparació prèvia”.

D'aquesta manera, des de l'equip de Castelló confirmen ja la participació en el campionat alemany, la Formula Student Germany, que ens expliquen que és “el més important” a nivell continental, a l'ésser el país germànic “el bressol de l'automobilisme a nivell europeu”.

A més, també estan preparant la seua participació en altres campionats com l'espanyol o l'hongarés FS East, encara que expliquen que sempre prioritzen la competició nacional sobre altres com la de Països Baixos, on també han aconseguit classificar-se.

Ara l'equip es dedicarà en cos i ànima a posar a punt el monoplaça amb el qual porten ja treballant tres anys: L'UFS04. El team leader de Motorsport, l'estudiant d'enginyeria Miguel Tamaral, ens conta que “el vehicle es va millorant any a any”.

Així, enguany el bòlid s'ha renovat a nivell d'aerodinàmica. “Hem passat de tindre un xassís tubular d'acer soldat a un monocasc de fibra de carboni, igual que els que s'usen en la Fórmula 1”, explica Tamaral.

El pilot ens explica que vehicle està dissenyat íntegrament pels estudiants i per a poder muntar-ho i aconseguir totes les peces necessàries recalca que han comptat “amb el suport dels patrocinadors, que són els que fan realitat aquest projecte, fabricant peces o amb la seua aportació econòmica”.

Serà l'agost vinent quan veurem córrer a l'UFS04 en la competició alemanya, en al fet que tenen posades “moltes expectatives”. El campionat es disputarà en el mític circuit d'Hoffenheim i constarà de quatre proves que “estan plantejades per a competir amb el cotxe a nivell tècnic més que per la destresa dels pilots”.

Així, el monoplaça haurà de demostrar la seua vàlua en una prova de skate park per a demostrar la seua maniobrabilitat en les corbes, una d'autocross cronometrada pel circuit, una d'endurance per a demostrar l'eficiència del vehicle durant 30 quilòmetres i una altra d'acceleració.

I aquest últim és, segons ens compta Tamaral, un dels punts de més importància. “L'acceleració és clau en aquestes competicions, en circuits sense llargues rectes però amb moltes corbes”. “No s'aconsegueixen més de 120 quilòmetres per hora, però els vehicles es posen de 0 a 100 en 3 sol segons”, explica.

Així, el team castellonenc compta amb “molta il·lusió” per poder competir després de dos anys marcats per la pandèmia, que han afectat “moralment” el grup i que no han permés, per exemple, acudir a tot l'equip com la pinya habitual a les competicions en les quals participen.

Un equip, d'al voltant d'unes 50 persones, que és molt divers en els perfils que acull. Consta de cinc grans potes, com són les de dinàmiques, xassissos, motor-electrònica i comunicació, però també, subratllen, “hi ha amb nosaltres alumnes dels graus de videojocs, periodisme o economia” I és que, com destaquen, “qualsevol estudiant que puga aportar alguna cosa al grup és benvingut”.

Pujar