elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació ultima el llançament del pla ‘Castelló Avança’ amb 30 milions d’euros per a incentivar l’obra pública als 135 municipis

La Diputació ultima el llançament del pla ‘Castelló Avança’ amb 30 milions d’euros per a incentivar l’obra pública als 135 municipis
  • El dimarts s’aprovarà l’ordenança reguladora del nou pla inversor de la corporació per al bienni 2022-2023

  • El president José Martí destaca que els pobles voran minorada la pressió burocràtica en flexibilitzar-se els temps i podran desenvolupar obres de major embergadura

El Ple Provincial validarà aquest dimarts l’ordenança que regula el nou pla inversor municipal de la Diputació de Castelló per al bienni 2022-2023. Aquest tràmit donarà per amortitzat l’actual Pla 135 i donarà llum a ‘Castelló Avança’, el quan naix amb la voluntat de posar les coses fàcils als ajuntaments castellonencs en dotar-los de major pressupost i més temps per a executar infraestructures i reduir les traves burocràtiques. El pressupost ascendirà a 30 milions d’euros, el que són cinc milions més si es conten les últimes dos anualitats del 135.

El president de la Diputació, José Martí, ha recollit la veu dels alcaldes i alcaldesses dels municipis amb menys capacitat tècnica i econòmica per a forjar les bases de ‘Castelló Avança’. “Per a aquest equip de govern era fonamental redibuixar el Pla 135 per a adaptar-lo a la realitat dels pobles. La periodicitat anual sumat a la manca de mà d’obra municipal sumia els ajuntaments en un estrés moltes vegades difícil de gestionar, sobretot quan parlem del tema de les adjudicacions i justificacions”. És per això que des d’enguany la Diputació adoptarà un model inversor a dos anys vista, el que donarà més temps per a executar els projectes. “Això també donarà una major flexibilitat als pobles a l’hora de portar a terme projectes de major envergadura”, ha destacat. La finalitat, a banda d’ampliar el catàleg de serveis municipals, també és reactivar l’obra pública i que servisca com a revulsiu econòmic per als municipis.

Segons consta a l’ordenança, amb Castelló Avança es podran compaginar fins a quatre obres a càrrec de la Diputació. “Són tot novetats que hem tingut en compte després d’escoltar les aportacions i suggeriments aportats per les alcaldesses i alcaldes en les reunions comarcals que vam celebrar durant la tardor passada per a l’elaboració dels pressupostos provincials de 2022”.

LA TRANSICIÓ CAP A ‘CASTELLÓ AVANÇA’

“Amb la nostra entrada al govern de la Diputació, el juny de 2019, vam engegar els primers canvis en el Pla 135 per a solucionar les deficiències que, al nostre parer, presentaven les bases”. És el cas de les baixes de contractació, que des de 2020 ja no han de tornar a les arques provincials i es poden reinvertir en projectes o serveis d’interés per a cada localitat. “A més a més també vam eliminar els topalls màxims de despesa per a inversions i despesa corrent, perquè creiem en l’autonomia de cada ajuntament per a decidir on invertir els diners que reben de la Diputació Provincial”. Dos anys després “ens hem vist capacitats per a donar-li la volta als antics POIS, sempre amb la perspectiva de beneficiar els pobles que menys tenen i que més ajuda nostra necessiten”.

Els terminis que opera la institució provincial estan marcats per tres dates: 30 de setembre de 2022 com a data límit per a presentar els projectes, març de 2023 com a data límit per a adjudicar-los i novembre de 2023 com l’últim mes per a poder justificar els treballs desenvolupats.

Com que el caràcter del nou pla és purament inversor, s’ha decidit que la part que els consistoris destinaven a despesa corrent amb el Pla 135 es cobrisca amb el Fons de Cooperació Municipal, un mecanisme de finançament local de la Generalitat Valenciana i la Diputació que farà arribar enguany en primera instància més de 15 milions d’euros.

IMPULS A L’AGENDA 2030

Els projectes del Pla Provincial d'Inversions ‘Castelló Avança’ naixen amb un objectiu ferm de lluitar per molts dels paràmetres i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l'Agenda 2030. Al marge de les iniciatives proposades, els ingressos que rebrà cada municipi es baremen mitjançant criteris que garanteixen un import fix a cada entitat en funció de la seua població, superfície del terme municipal, nombre de pedanies, percentatge del terme municipal protegit i comptar amb un pla d'igualtat i joventut, així com el compromís de compliment d'alguna de les metes incloses en els ODS, com a aigua neta i sanejament, energia assequible i no contaminant, indústria, innovació i infraestructures, ciutats i comunitats sostenibles, acció pel clima o vida d'ecosistemes terrestres.

Pujar