La Diputació presenta el seu primer Pla de Joventut amb 73 propostes realistes que han de dur-se a terme entre 2022 i 2024
El president José Martí, conscient que la institució, que compleix 200 anys, “pot tindre una imatge arcaica”, posa l'accent en el fet que “la Diputació per la qual apostem vol ser jove i tindre molt presents a joves i adolescents en el seu dia a dia”
La diputada Lluïsa Monferrer destaca la importància d'un document que ajudarà a conformar una Diputació impulsora de projectes on la joventut serà protagonista
La Diputació de Castelló ha presentat hui el primer Pla Provincial per a les Polítiques de Joventut 2022-2024, una proposta per a dotar a l'administració provincial i a les entitats locals d'eines per a la planificació i el desenvolupament de polítiques públiques de joventut que ajuden a donar resposta a les necessitats dels joves i adolescents de la província, afavorint la seua participació en la presa de decisions sobre assumptes que els afecten.
Segons el president José Martí, es tracta de «un pas molt important» puix que la Diputació i moltes de les entitats entitats locals de la província manquen d'una mínima estructura per al desenvolupament de polítiques de joventut. De fet, succeeix que la Diputació de Castelló compta en 2022 amb un pressupost per a joventut de 253.869 euros, però l'àrea que la gestiona manca de personal tècnic i administratiu per a executar-ho, per la qual cosa en data de hui és necessari recórrer al suport de treballadors d'altres departaments.
És una circumstància en la qual incidit el president, qui s'ha referit al fet que «aquest acte té un sentit molt especial perquè fins hui els joves no han tingut presència en aquesta institució», a la qual l'actual equip de govern progressista «vol llavar la cara, en el sentit ampli de l'expressió, entre altres coses, per a corregir situacions com la que estem abordant».
I és que segons ha expressat Martí, «és evident que som una institució veterana, tal vegada percebuda pels joves com a llunyana i fins i tot arcaica, però que vol ser jove i tindre molt present a aquest segment d'edat de la província».
El president ha incidit en què «la institució ha tingut històricament mala premsa perquè hi ha gent que la relaciona amb el franquisme», però que a pesar que enguany compleix dos segles d'existència «és una institució més moderna del que poguera pensar-se, perquè va ser creada en 1822 durant el trienni liberal de Riego, la qual cosa li confereix un caràcter liberal i constitucional que no s'ha d'obviar».
Saber el que necessiten els joves
Per part seua, la diputada provincial de Joventut, Lluïsa Monferrer, ha assenyalat que el Pla Provincial de Joventut respon a l'objectiu que s'ha marcat l'equip de govern de «comptar amb un document que determine què necessiten les persones joves de la província i què podem fer per elles». A més, ha anunciat que «ens endinsem en una nova etapa, en la qual hi haurà una major dotació econòmica per a impulsar polítiques de joventut, i en la qual pretenem construir una Diputació pròxima i útil per a la joventut amb capacitat per a posar en marxa projectes en els quals els adolescents i joves siguen protagonistes».
Diputació pionera
En la presentació del Pla Provincial per a les Polítiques Públiques de Joventut ha sigut present el director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, qui ha donat importància al fet que Castelló siga una «província líder» en l'impuls de polítiques de joventut «en un moment en el qual altres diputacions no diuen res sobre aquest tema».
Propostes transversals i realistes
L'encarregat de detallar el Pla ha sigut l'autor d'aquest, Felip Kervarec, qui ha incidit en la necessitat que les diferents àrees de la Diputació treballen de manera transversal amb el departament de joventut i aquest en estreta col·laboració amb els ajuntaments i mancomunitats, «sempre escoltant i fent partícips als joves». Per a aconseguir-ho, el Pla recull «73 propostes concretes i realistes, que han de dur-se a terme en els exercicis 2022, 2023 i 2024».
Europa
Kervarec també ha destacat que 2022 és l'any europeu de la joventut i que a partir d'ara la institució ha d'apostar per la realització de projectes de cooperació amb la Unió Europea «perquè ací tenim un camp d'acció molt ampli».
L'acte de presentació ha finalitzat amb una xarrada magistral sobre el present i el futur de les polítiques de joventut oferida per Pep Montes, consultor en gestió cultural i polítiques de joventut.